Έσπασε νέο ρεκόρ ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης της Γερμανίας

Ένα μικρό βήμα πιο κοντά στην βιώσιμη ενέργεια του μέλλοντος
28 Ιουνίου 2018 04:15
Έσπασε νέο ρεκόρ ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης της Γερμανίας

Ο γερμανικός Wendelstein 7-X stellarator  έσπασε ένα νέο ρεκόρ διάρκειας του χρόνου που μπορεί να κρατήσει καυτό πλάσμα. Φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά σε μια σχεδόν ανεξάντλητη και καθαρή μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να αποτελέσει την ελπίδα του πλανήτη μας σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Ο σχεδιασμός του Wendelstein 7-X χρησιμοποιεί μαγνήτες για να περιορίσει το καυτό πλάσμα καταφέρνοντας να παράγει περισσότερη ενέργεια από άλλη συσκευή του είδους του, κάτι που σημαίνει ότι ίσως αυτός ο σχεδιασμός να είναι και ο ιδανικός. Στην πρώτη του δοκιμή το 2015 στο Max Planck Institute for Plasma Physics κατάφερε να συγκρατήσει ιόντα ηλίου σε θερμοκρασία 1.000.000 βαθμών Κελσίου για ένα δέκατο του δευτερολέπτου με την βοήθεια laser.

Στο τελευταίο τεστ ο Wendelstein 7-X ενεργοποιήθηκε με 18 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι στο παρελθόν, και αυτή την φορά έσπασε το ρεκόρ αφού κατάφερε να παράγει θερμοκρασίες που έφτασαν τους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου για τα ηλεκτρόνια του πλάσματος και 10 εκατομμύρια βαθμούς για τα ιόντα. Επίσης εκτός από τις τρομακτικές θερμοκρασίες η συσκευή κατάφερε να κρατήσει το πλάσμα περιορισμένο για περισσότερο χρόνο, από την μέγιστη διάρκεια των 6 δευτερολέπτων για συγκρίσιμο πλάσμα κατάφερε να το διατηρήσει 25 δευτερόλεπτα.

Αν και ακόμη χρειάζεται πολύ δουλειά για να καταφέρει να παράγει περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει, το νέο κατόρθωμα των Γερμανών είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.