Ένας κόκκος ρυζιού φαίνεται γιγαντιαίος μπροστά στο μικρότερο "υπολογιστή" του κόσμου

Εκπληκτικές εφαρμογές στην ιατρική
24 Ιουνίου 2018 06:34
Ένας κόκκος ρυζιού φαίνεται γιγαντιαίος μπροστά στο μικρότερο

Τον τίτλο του μικρότερου “υπολογιστή” του κόσμου διεκδικεί το chip που ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Michigan στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα chip το οποίο αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία και έχει μέγεθος μόλις 0.04 κυβικά χιλιοστά, το ένα δέκατο δηλαδή του κατόχου του προηγούμενου ρεκόρ από την IBM. Όπως βλέπετε και στην εικόνα παραπάνω, ένας κόκκος ρυζιού φαίνεται γιγαντιαίος μπροστά σε αυτό το chip. Το μέγεθος του chip προκάλεσε μεγάλες δυσκολίες, αφού η παραμικρή μετάδοση φωτός μέσω LED ενεργοποιούσε τα κυκλώματά του. Αφού κατάφεραν να αποτρέψουν τον ηλεκτρικό “θόρυβο”, το αποτέλεσμα τους έδωσε ένα chip το οποίο μπορεί να μετρά διαφορές θερμοκρασίας σε μικροσκοπικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στα κύτταρα του σώματός σας.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποψιάζονται πως οι καρκινικοί όγκοι είναι ελαφρώς πιο ζεστοί από τον υγιή ιστό, αλλά είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί κάτι τέτοιο…μέχρι τώρα. Τέτοιες μικροσκοπικές συσκευές θα μπορούσαν να ελέγξουν τη θεωρία και αν αποδειχθεί αληθινή, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των διαφόρων θεραπειών. Βέβαια θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθούν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα βιοχημικών διεργασιών μέσα στο σώμα μας.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί ο όρος “υπολογιστής” στον τίτλο είναι μέσα σε εισαγωγικά, είναι επειδή το ίδιο το πανεπιστήμιο αμφισβητεί τον ίδιο τον όρο.

Δεν είμαστε σίγουροι αν θα έπρεπε να αποκαλούνται υπολογιστές ή όχι. Είναι περισσότερο θέμα άποψης αν τηρούν την ελάχιστη λειτουργικότητα που απαιτείται.

Το chip όντως έχει επεξεργαστή βασισμένο σε ARM Cortex-MO+ αρχιτεκτονική, αλλά χάνει όλα τα δεδομένα και τον προγραμματισμό του απουσία ηλεκτρισμού. Όπως και να έχει, η τεχνολογία αυτή ωθεί στα όρια τις υπολογιστικές διεργασίες και κάνει πολύ ενδιαφέρον το μέλλον.