Μετά το χάπι της δίαιτας έρχεται το χάπι της...γυμναστικής!

Τα οφέλη της άσκησης χωρίς άσκηση!
22 Μαρτίου 2024 11:03
Μετά το χάπι της δίαιτας έρχεται το χάπι της...γυμναστικής!

Επιστήμονες του Washington University ισχυρίζονται πως κατάφεραν να βάλουν τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι. Το καινοτόμο φάρμακο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, αλλά τα πρώτα πειράματα σε τρωκτικά δείχνουν πως αλλάζει το μεταβολισμό τους, όπως τον αλλάζει η γυμναστική.

Το φάρμακο με την ονομασία SLU-PP-332, φέρεται να βελτιώνει τη λειτουργία των μυών, την ευεξία και την αντοχή, χωρίς τα ποντίκια να κινούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Για χρόνια οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα “χάπι άσκησης” το οποίο θα φέρει τα οφέλη της γυμναστικής στον οργανισμό. Η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί διάφορες μεταβολικές οδούς που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία με ποικίλους τρόπους. Μία όμως οδός έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού ενεργοποιεί υποδοχείς που σχετίζονται με οιστρογόνα (ERRs). Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται σε ιστούς των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου και είναι γνωστό πως ρυθμίζουν μία γκάμα γονιδίων σχετικών με το μεταβολισμό, την ανοσία, τις φλεγμονές, την ομοιόσταση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Οι επιστήμονες εργάζονται σε μία εκδοχή του φαρμάκου ERR εδώ και χρόνια, το οποίο ενεργοποιεί όχι έναν αλλά τρεις διαφορετικούς τύπους ERR. Στα πειράματα, το SLU-PP-332 αύξησε τις μυικές ίνες που είναι ανθεκτικές στην κούραση στα σώματα των ποντικιών. Αυτό με τη σειρά του βελτίωσε την αντοχή των τρωκτικών στον τροχό, επιτρέποντάς τους να τρέχουν για 70% μεγαλύτερο διάστημα και 45% μεγαλύτερη απόσταση από αυτά που δεν έλαβαν το φάρμακο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κύτταρα στους σκελετικούς μύες μπορούσαν να διατηρούν καλύτερα την ισορροπία της ενέργειάς τους.

Μετέπειτα πειράματα έδειξαν πως τα ποντίκια που έλαβαν το SLU-PP-332 δύο φορές τη μέρα για ένα μήνα, είχαν 10 φορές λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα, παρόλο που έτρωγαν την ίδια ποσότητα φαγητού και ασκούνταν το ίδιο με τα υπόλοιπα ποντίκια.

Το φάρμακο αυτό ουσιαστικά λέει στους σκελετικούς μύες να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπουμε στην άσκηση αντοχής. Όταν τα ποντίκια παίρνουν το φάρμακο, βλέπουμε πως όλος ο μεταβολισμός του σώματός τους αλλάζει για να χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα, κάτι το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που πετυχαίνουν οι άνθρωποι με το fasting ή την άσκηση. Και τα ποντίκια άρχισαν να χάνουν βάρος.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και ένα χάπι θα ήταν ωφέλιμο για να μιμηθεί ή να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης για ανθρώπους που γερνάνε, για ανθρώπους με ορισμένες ασθένειες ή για αυτούς που αντιμετωπίζουν απώλεια μυικής μάζας ενώ παίρνουν άλλα φάρμακα.