Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει απαγόρευση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης 

Πείτε αντίο στα καλαμάκια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει απαγόρευση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε μια απαγόρευση σε περίπου δέκα πλαστικά είδη μιας χρήσης τα οποία αποτελούν το 70% των ρύπων στις ευρωπαϊκές ακτές και θάλασσες. Μερικά από τα είδη που προτάθηκαν για απαγόρευση είναι τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια, οι μπατονέτες, τα πλαστικά πιάτα και οι κούπες καφέ. Αυτή η κίνηση είναι μέρος του σχεδίου για απομάκρυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας από είδη μιας χρήσης τα οποία συνήθως καταλήγουν να ρυπαίνουν τους δρόμους ή τις θάλασσες.

Η απαγόρευση δε σημαίνει ότι οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. δε θα μπορούν να προμηθευτούν αυτά τα προϊόντα, καθώς θα αντικατασταθούν από πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Η εταιρία πλαστικών ειδών Plastics Europe δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στη θεωρία στηρίζει την πράξη, οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση και τα εναλλακτικά προϊόντα ίσως να μην είναι πιο βιώσιμα.

Πάντως μια τέτοια κίνηση μόνο θα ωφελούσε το περιβάλλον καθώς το πλαστικό έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με τα άλλα υλικά. Μόλις το 14% όλου του πλαστικού που χρησιμοποιείται επανασυλλέγεται για ανακύκλωση, ενώ τα ποσοστά για το χαρτί είναι 58% και 90% για σίδερο και ατσάλι. Να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα, η Σίκινος των Κυκλάδων έχει ήδη προβεί στην πρωτοβουλία αντικατάστασης των πλαστικών με βιωδιασπώμενα καλαμάκια και γυάλινα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων. Ποια είναι η γνώμη σας για την απαγόρευση; Θα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος;

7 comment(s)

End of content

No more pages to load