A.I. αναγνωρίζει πότε μια διαδήλωση θα γίνει βίαιη

Σκανάροντας τα κοινωνικά δίκτυα
29 Μαΐου 2018 04:15
A.I. αναγνωρίζει πότε μια διαδήλωση θα γίνει βίαιη

Ψυχολόγοι σε συνεργασία με ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει σε ποια διαδήλωση θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Ο αλγόριθμος θα σκανάρει για αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και θα συσχετίζει το περιεχόμενο τους με ξεσπάσματα επικείμενης βίας σε διαδηλώσεις. Αναλύοντας αναρτήσεις στο Twitter ο αλγόριθμος μπορούσε να εντοπίσει γλώσσα που σηματοδοτούσε εχθρικότητα. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης πως τα ηθικά θέματα ήταν πιο πιθανά να προκαλέσουν βίαια επεισόδια.

Τα ευρήματά μας δείχνουν πως είναι πιο πιθανό για τους ανθρώπους να εγκρίνουν τη βίαιη διαδήλωση ενός θέματος όταν το βλέπουν σαν ηθικό ζήτημα και πιστεύουν ότι άλλοι μοιράζονται την ίδια θέση, ένα μοτίβο στο οποίο αναφερόμαστε ως ηθική σύγκλιση. - Morteza Dehghani ερευνήτρια του USC

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 18 εκατομμύρια tweets από τις διαδηλώσεις του 2015 στην Βαλτιμόρη ενάντια στη βία της αστυνομίας. Το σύστημα έλεγξε τα ποσοστά συλλήψεων και βρήκε πως αυξάνονταν όσο αυξάνονταν και τα tweets περί ηθικής.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ηθική σύγκλιση είναι ένα καύσιμο που συνεισφέρει στη βία, χωρίς να είναι όμως ο μόνος παράγοντας. Αναγνωρίζοντας πότε μια διαδήλωση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια θα βοηθούσε τις αρχές να δράσουν αναλόγως.