Ίσως βρήκαμε τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

Δημιουργήθηκαν μόλις 250 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang
21 Μαΐου 2018 04:00
Ίσως βρήκαμε τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος

Σε ένα σύμπαν που σφύζει από φωτεινά άστρα, ποια ήταν τα πρώτα που φώτισαν το μαύρο κενό του διαστήματος; Ερευνητές χρησιμοποιώντας όργανα από το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array observatory στην Χιλή, παρατήρησαν φως να εκπέμπεται σε ένα πολύ μακρινό γαλαξία, τον MACS1149-JD1.

 Η ερυθρή μετατόπιση του φωτός χρησιμοποιήθηκε για να βρεθεί η απόσταση του αστεριού από εμάς και κατ’ επέκταση και η ηλικία του, υποδεικνύοντας πως το φως του αστεριού ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι όταν το σύμπαν ήταν 550 εκατομμυρίων ετών.

Στην συνέχεια των ερευνών οι υπολογισμοί τους έδειχναν πως το αστέρι ήταν ήδη 300 εκατομμυρίων ετών όταν εξέπεμψε το φως. Γεγονός που σημαίνει πως το αστέρι δημιουργήθηκε μόλις 250 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Η παρατήρηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει άλλες παρατηρήσεις που είχαν γίνει παλιότερα σχετικά με το πότε ξεκίνησαν να σχηματίζονται τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος. Η επικρατέστερη θεωρία αυτήν την στιγμή τα θέλει τα πρώτα αστέρια να σχηματίζονται 180 εκατομμύρια χρόνια με την μεγάλη έκρηξη.

Tags: