Αυτό είναι το μικρότερο σπίτι στον κόσμο

Με μέγεθος μόλις μερικών μικρομέτρων
19 Μαΐου 2018 07:03
Αυτό είναι το μικρότερο σπίτι στον κόσμο

Ερευνητές στη Γαλλία δημιούργησαν ένα πραγματικά μικροσκοπικό σπίτι, μόλις μερικά μικρόμετρα σε μέγεθος, δηλαδή μερικά χιλιοστά του χιλιοστού ή αν θέλετε με μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου. Σκοπός της δημιουργίας αυτού του κατά τα άλλα καθόλου πρακτικού σπιτιού, είναι η επίδειξη της τεχνολογίας πίσω από την κατασκευή του. Μία ακτίνα ιόντων και ένα μικρό ρομπότ, μπορούν να δημιουργήσουν 3D μικροκατασκευές με απίστευτη ακρίβεια.

Για πρώτη φορά μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε αντικείμενα με ακρίβεια μεγαλύτερη των δύο νανομέτρων, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την κοινότητα της ρομποτικής και των οπτικών. – Jean-Yves Rauch, ερευνητής του project

Το σπίτι κατασκευάστηκε με την τεχνική των Origami. Πρώτα ένα λεπτό φύλλο σιλικόνης τοποθετήθηκε στην άκρη μιας οπτικής ίνας και έπειτα μία ακτίνα ιόντων έκοψε το φύλλο στο σχήμα του σπιτιού μαζί με τα παράθυρα. Για να σηκωθούν οι τοίχοι, η ακτίνα έκαψε μόνο τη μεμβράνη της σιλικόνης και μόλις ήταν αρκετά λεπτή, σηκώθηκε 90 μοίρες μόνη της. Όταν οι τοίχοι και η οροφή ήταν στη θέση τους, το μRobotex σύστημα κόλλησε τις άκρες, ενώ μία χαμηλής ισχύος ακτίνα δημιούργησε το σχέδιο της οροφής.

Οι ερευνητές τώρα έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ακόμα μικρότερες κατασκευές οι οποίες θα χωρούν πάνω σε νανοσωλήνες  άνθρακα με διάμετρο 20-100 νανόμετρα.

Tags: