Χημικά που καταστρέφουν το όζον ξανά στην ατμόσφαιρα

Εκπέμπονται από μια απροσδιόριστη πηγή προειδοποιούν οι επιστήμονες
18 Μαΐου 2018 04:15
Χημικά που καταστρέφουν το όζον ξανά στην ατμόσφαιρα

Εάν νομίζατε ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποκατάσταση της στοιβάδας του όζοντος θα εφαρμόζονταν από όλους επάνω στον πλανήτη ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε. Ερευνητές από το US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) παρατήρησαν μια απροσδόκητη και συνεχή αύξηση των χημικών που ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος. Τα εν λόγω χημικά που αποκαλούνται χλωροφθοράνθρακες (CFC), είχαν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά χάρις το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές προς μεγάλη τους έκπληξη παρατήρησαν πως το CFC-11, το δεύτερο πιο διαδεδομένο χημικό που προκαλεί ζημιά στην στοιβάδα του όζοντος άρχισε να συσσωρεύεται ξανά στην ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα τα επίπεδά του από το 2014 και 2016 αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με την μέση τιμή που είχε από το 2002 μέχρι το 2012, καθυστερώντας τη μείωση του χημικού στην ατμόσφαιρα έως και 50%.

Είναι η πιο εκπληκτική και απροσδόκητη παρατήρηση που έχω κάνει τα 27 χρόνια της καριέρας μου. Οι εκπομπές σήμερα είναι σε παρόμοια επίπεδα πριν 20 χρόνια. - Stephen Montzka χημικός ερευνητής στο NOAA

Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν πως η ξαφνική αύξηση οφειλόταν στην κατεδάφιση κτιρίων που περιείχαν CFC, αλλά έπειτα κατάλαβαν πως τα νούμερα ήταν αδύνατον να δικαιολογηθούν έτσι. Στη συνέχεια όταν προσπάθησαν να εντοπίσουν την πιθανή πηγή των χημικών βρήκαν πως οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στο βόρειο ημισφαίριο, με τα στοιχεία να δείχνουν σαν πιθανή πηγή την Ανατολική Ασία, μια περιοχή που καλύπτει Κίνα, Ρωσία, Μογγολία, Κορέα.

Οι ερευνητές είπαν πως δεν προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον αλλά προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της χρήσης αυτών των επικίνδυνων χημικών. Ακριβέστερα στοιχεία θα έχουμε όταν εργαστήρια των συγκεκριμένων χωρών παρουσιάσουν τοπικά δεδομένα.