Android P | Όλα όσα μάθαμε από την παρουσίαση της Google

Για πρώτη φορά διαθέσιμο αρχικά σε 11 συσκευές
09 Μαΐου 2018 06:39
Android P | Όλα όσα μάθαμε από την παρουσίαση της Google

Πολλά είναι τα ονόματα που αιωρούνται ως η ονομασία της νέας έκδοσης λογισμικού της Google, όπως Pumpkin Pie, Popsicle και άλλα, όμως η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και αντί αυτού επικεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του Google I/O στα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το Android P.

Στην οπτική καλαισθησία και το design, το Android P φέρνει αρκετές αλλαγές στα πλαίσια του Material Design 2. Θα δούμε πιο μινιμαλιστικές γραμμές, πιο στρογγυλεμένα εικονίδια και ένα νέο dock στο κάτω μέρος για ευκολία πρόσβασης και οργάνωση. Ανανέωση θα δουν και το notification panel, το quick setting panel, το settings menu και άλλα στοιχεία του UI.

Το App Actions είναι μια νέα λειτουργία που εισάγει η Google και συνδυάζει πολλαπλές εφαρμογές και προηγούμενες εργασίες σας για να σας προτείνει νέες εργασίες μέσα από το app drawer.

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η υποστήριξη για τηλέφωνα με notch. Νέες αναβαθμίσεις ασφαλείας θα αποτρέπουν εφαρμογές που τρέχουν στο background από τον έχουν πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνό σας, ενώ νέοι περιορισμοί για να μην ανιχνεύουν οι εφαρμογές που πηγαίνουν τα δεδομένα σας. Το νέο Slices API θα σας επιτρέπει να βλέπετε πληροφορίες από μία εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο μέσα από άλλες εφαρμογές, δίνοντας άλλη έννοια στον όρο multitasking.

Η νέα τεχνολογία προσαρμοσμένης χρήσης της μπαταρίας θα προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του επεξεργαστή ανάλογα με τη χρήση σας, μειώνοντας τις ενεργοποιήσεις εφαρμογών κατά 30%. Η ανάγνωση και επεξεργασία κειμένου γίνεται ακόμα ευκολότερη με εργαλεία όπως zoom φακός, έξυπνες απαντήσεις και άλλα.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, είναι το νέο εργαλείο για τον περιορισμό της χρήσης του τηλεφώνου. Το Android P θα σας δείχνει πόσο χρόνο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, ακόμα και σε ποιες εφαρμογές περνάτε πόσο χρόνο. Αν διαπιστώσετε πως ο χρόνος που περνάτε σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή είναι υπερβολικός, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο για να περιορίσετε τη χρήση της. Επιπλέον, όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, η συσκευή θα περάσει σταδιακά από έγχρωμη οθόνη σε ασπρόμαυρη για να κάνει τη χρήση της λιγότερο θελκτική.

Αυτοί που πραγματικά θέλουν να αποσυνδεθούν θα έχουν στη διάθεσή τους το Shush mode, το οποίο θα θέτει το τηλέφωνο αυτόματα σε do-not-disturb mode μόλις το ακουμπήσετε σε μία επιφάνεια με την οθόνη προς τα κάτω.

Η beta του Android P, για πρώτη φορά στην ιστορία της Google, θα είναι διαθέσιμη σε 11 συσκευές, αφού δεν περιορίζεται αυτή τη φορά μόνο στις Pixel συσκευές. Η beta λοιπόν θα είναι διαθέσιμη στα:

  • Google Pixel / XL
  • Google Pixel 2 / XL
  • OnePlus 6
  • Essential PH-1
  • Xiaomi Mi Mix 2S
  • Sony Xperia XZ2
  • Nokia 7 Plus
  • Oppo R15 Pro
  • Vivo X21/UD