Μπορεί η βαρύτητα να εμποδίζει τους εξωγήινους από το να επικοινωνήσουν μαζί μας;

Νέα θεωρία δίνει μια διαφορετική ματιά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας
07 Μαΐου 2018 08:51
Μπορεί η βαρύτητα να εμποδίζει τους εξωγήινους από το να επικοινωνήσουν μαζί μας;

Το ερώτημα που βασανίζει τους επιστήμονες εδώ και καιρό είναι εφόσον οι πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής είναι τόσο μεγάλες, γιατί δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας ακόμα; Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς ποικίλουν από το ότι κρύβονται, μέχρι το ότι εκλάμψεις ακτινοβολίας Γ εξοντώνουν πολιτισμούς υπερβολικά συχνά, πριν προλάβει να αναπτυχθεί νοήμων ζωή που μπορεί να αναπτύξει τρόπους επικοινωνίας με άλλους κόσμους.

Μια νέα θεωρία που αναρτήθηκε στο Arxiv όμως κάνει λόγο για μία βαρύτητα την οποία δεν μπορούν να υπερνικήσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Στη Γη, για να στείλουμε ένα πύραυλο εκτός ατμόσφαιρας, πρέπει να κινείται με 11 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή 40.270χλμ/ώρα. Αυτή είναι η ταχύτητα διαφυγής από τη βαρύτητά μας και για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες καυσίμων.

Εξωγήινοι που βρίσκονται σε πλανήτες με μεγαλύτερη βαρύτητα από το δικό μας, για παράδειγμα σε κάποιες υπερ-Γαίες, θα χρειαζόντουσαν εξωφρενικά μεγαλύτερη ισχύ για να ξεφύγουν από τη βαρύτητα του πλανήτη τους, που με τη δική μας σημερινή τεχνολογία, του πυραύλους χημικών καυσίμων δηλαδή, θα ήταν πρακτικά αδύνατον. Ένας πύραυλος που θα εκτοξευόταν από ένα πλανήτη με τη 10πλάσια μάζα της Γης θα απαιτούσε τη μάζα καυσίμων ίση με τη μεγαλύτερη πυραμίδα της Αιγύπτου.

Μεγαλύτεροι βραχώδεις κόσμοι θα απαιτούσαν άλλα μέσα για να φύγουν από τον πλανήτη, όπως η πυρηνική προώθηση. Σε πιο μεγάλους κόσμους, η διαστημική πτήση θα ήταν εκθετικά πιο κοστοβόρα. Τέτοιοι πολιτισμοί δε θα είχαν δορυφορική τηλεόραση, αποστολή στο φεγγάρι ή ένα Hubble Space Telescope. – Michael Hippke, ερευνητής του Sonneberg Observatory

Χωρίς τεχνητούς δορυφόρους ή διαστημικά τηλεσκόπια για να εντοπίσουν άλλους πλανήτες, θα ήταν αδύνατο για τους εξωγήινους να πραγματοποιήσουν επαφή με άλλους κόσμους, πόσο μάλλον να ταξιδέψουν σε αυτούς.