InSight | Επιτυχής η εκτόξευση του διαστημοπλοίου

Η πρώτη αποστολή της NASA για τη μελέτη του υποστρώματος του Άρη
06 Μαΐου 2018 09:33
InSight | Επιτυχής η εκτόξευση του διαστημοπλοίου

Πάνε περίπου δέκα χρόνια από τότε που το Phoenix έφτασε στον Άρη, έχοντας αναλάβει να ρίξει φως στο μυστήριο γύρω από την προγενέστερη ύπαρξη (ή ανυπαρξία) νερού σε αυτόν, καθώς και την καταλληλότητα του περιβάλλοντος του να συντηρήσει κάποιου είδους μικροβιακή ζωή. Τέσσερα χρόνια μετά - περί τα μέσα του καλοκαιριού του 2012 - τα ηνία ανέλαβε το rover που ακούει στο όνομα Curiosity, στέλνοντας πλήθος φωτογραφικού υλικού από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Σειρά έχει το InSight, το νέο διαστημόπλοιο της NASA που φτιάχτηκε με σκοπό τη μελέτη του υποστρώματος του Άρη.

Η επιτυχής εκτόξευση του εν λόγω lander πραγματοποιήθηκε εχθές, διαμέσου ενός ULA Atlas V πυραύλου, αποτελώντας μάλιστα ιστορικό γεγονός για την εταιρία. Το InSight αποτελεί το πρώτο της πόνημα που θα εξετάσει το υπέδαφος του "Barsum" (βλ. A Princess of Mars - Edgar Rice Burroughs), ενώ παράλληλα αποτελεί και το πρώτο που εκτοξεύεται από το Space Launch Complex 3E της Αμερικάνικης Αεροπορίας στη Βάση του Βάδηνμπεργκ.

Το InSight αναμένεται να προσγειωθεί στις 26 Νοεμβρίου, εγκαθιστώντας στο υπέδαφος ένα σεισμομετρητή και ένα στύλο θερμότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση να αντιληφθεί τους "marsquakes" (μτφ. Σεισμούς που λαμβάνουν χώρα στον Άρη), προσφέροντας μας έτσι καλύτερη κατανόηση της μορφολογίας αυτού, όπως το πάχος του φλοιού του. Το σύνολο των δεδομένων, με την κατάλληλη χειραγώγηση έχει τη δύναμη να ξεδιαλύνει το σύννεφο που βρίσκεται πάνω τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι βραχώδεις πλανήτες και οι δορυφόροι τους, όπως η Γη μας.