Παράνομη η χρήση ετικετών ασφαλείας πάνω στις συσκευές

Η FTC προειδοποιεί Sony, Microsoft και Nintendo με κυρώσεις
04 Μαΐου 2018 04:45
Παράνομη η χρήση ετικετών ασφαλείας πάνω στις συσκευές

Η χρήση αυτοκόλλητων ετικετών ασφαλείας (βλ. Warranty-Void-if-Removed) με σκοπό την αποθάρρυνση των χρηστών από το να προβούν αυτοβούλως σε κάποια αναβάθμιση ή επιδιόρθωση του υπολογιστή τους αποτελεί συχνό φαινόμενο, αφού το σύνολο των τεχνολογικής φύσεως συσκευών φαίνεται να φέρουν μια από αυτές. Όλως περιέργως βέβαια, σύμφωνα με νομοδιάταγμα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1975 (βλ. Magnuson-Moss Warranty Act) η χρήση αυτών είναι παράνομη.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου σε μια προσπάθεια της να υπενθυμίσει την ύπαρξη αλλά και την ισχύ του εν λόγω νόμου στις "ενδιαφερόμενες" εταιρίες, απέστειλε στις 9 Απριλίου γράμμα στο οποίο προειδοποιούσε με υψηλές κυρώσεις διαμέσου δικαστικών ενεργειών, εκείνες που δε θα δείξουν σημάδια συμμόρφωσης μέχρι και το πέρας τριάντα ημερών. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με τις αναφορές, ξεχωρίζουν μεγάλα ονόματα όπως οι Sony, Microsoft, Nintendo, ASUS, Hyundai και HTC.

Warranty language that implies to a consumer acting reasonably under the circumstances that warranty coverage requires the consumer to purchase an article or service identified by brand, trade or corporate name is similarly deceptive and prohibited.

Καμία εκ των εταιριών δεν έχει προβεί σε κάποιο επίσημο σχολιασμό περί του θέματος.