O πρώτος μουσικός δίσκος που αποθηκεύθηκε μέσα σε DNA

Τα 0 και 1 μετατράπηκαν σε C G T A
22 Απριλίου 2018 06:52
O πρώτος μουσικός δίσκος που αποθηκεύθηκε μέσα σε DNA

Το βρετανικό συγκρότημα Massive Attack επέλεξε να γιορτάσει τα 20α γενέθλια του πασίγνωστου δίσκου τους ονόματι Mezzanine αποθηκεύοντας τον με τέτοιο τρόπο που αυτός θα άντεχε την αιωνιότητα. Βέβαια πολύ δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι ο ψηφιακός τους δίσκος θα αποθηκευόταν τελικά μέσα σε μόρια DNA.

Η τεχνολογία για την επίτευξη της διαδικασίας αναπτύχθηκε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich), υπό την επίβλεψη των Robert Grass και Reinhard Heckel και μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητα των πληροφοριών για εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια -υπενθυμίζεται ότι ένα CD έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 χρόνια. Οι δυο επιστήμονες εξήγησαν πως ενώ οι πληροφορίες στα ψηφιακά μέσα αποθηκεύονται με 0 και 1, στην βιολογία οι πληροφορίες αποθηκεύονται με την μορφή των δομικών συστατικών του DNA, A (αδενίνη) C (κυτοσίνη) G (γουανίνη) και Τ (θυμίνη).

Στην προσπάθεια τους να κρατήσουν τον όγκο των δεδομένων όσο γίνεται μικρότερο οι επιστήμονες συμπίεσαν τα αρχεία σε μέγεθος 15 megabyte, με την χρήση του Opus coding format, ένα software συμπίεσης ηχητικών αρχείων που ποιοτικά θεωρείται πολύ καλύτερο του δημοφιλούς mp3. Αυτή την στιγμή μια αμερικανική εταιρία βρίσκεται στην διαδικασία παραγωγής 920.000 κοντών ελίκων DNA τα οποία όλα μαζί περιέχουν τον δίσκο των Massive Attack. Στην συνέχεια μια ελβετική εταιρία θα αναλάβει την έγχυση τους μέσα σε 5.000 μικροσκοπικές γυάλινες σφαίρες. Το εγχείρημα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δυο μήνες.

Το συγκεκριμένο αρχείο θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που θα έχει αποθηκευτεί ποτέ σε DNA, μιας και την πρωτιά την έχει η Microsoft, η οποία αποθήκευσε μια σειρά αρχείων με το συνολικό όγκο των δεδομένων να φτάνει τα 200 megabyte. Οι 5.000 γυάλινες σφαίρες που περιέχουν το Mezzanine θα αποθηκευτούν μέσα σε νερό, με την δυνατότητα να μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε μέσω της ανάλυσης της αλληλουχίας του DNA θα μπορούμε να διαβάσουμε τις αποθηκευμένες πληροφορίες.

Αυτή η μέθοδος σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους αποθήκευσης είναι πιο περίπλοκη και σίγουρα πιο χρονοβόρα και ακριβή, αλλά η ιδέα και μόνο ότι μπορούμε να αποθηκεύουμε πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύει και το σώμα μας είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Τέλος, κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να ακούσετε δείγμα από το Mezzanine των Massive Attack, όπως αποθηκεύτηκε στο DNA. 

Tags: