Το Ηνωμένο Βασίλειο “έτρεξε” για 55 ώρες χωρίς ενέργεια από κάρβουνο

Και έσπασε έτσι ένα ιστορικό ρεκόρ
20 Απριλίου 2018 14:55
Το Ηνωμένο Βασίλειο “έτρεξε” για 55 ώρες χωρίς ενέργεια από κάρβουνο

Η ιστορική περίοδος της βιομηχανικής επανάστασης που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760 – 1860 βασίστηκε στη χρήση του κάρβουνου. Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για την επανάσταση της πράσινης ενέργειας και κατάφερε να σπάσει ένα ιστορικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, όλη η Αγγλία κατάφερε να “τρέξει” για 55 ώρες χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου ενέργεια που έχει δημιουργηθεί με την καύση κάρβουνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αυτή την εβδομάδα οι ηλεκτρικοί σταθμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο λειτούργησαν από τις 10:25 μ.μ. την Δευτέρα μέχρι τις 5:10 π.μ. την Πέμπτη χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο και έφτανε τις 40 ώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξελίσσεται σε κυρίαρχη δύναμη όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας και επί του παρόντος κατατάσσεται στην έκτη θέση στην λίστα για την αειφόρο ενέργεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, αμέσως μετά τη Δανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία.

Ο συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελείται κατά κύριο λόγο από αιολική και ηλιακή παραγωγή. Το 2017, οι αιολικές μονάδες της Βρετανίας παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας άνθρακα για περισσότερο από 75% του έτους.