Το AR μικροσκόπιο της Google βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

Σχεδόν όλα τα αναλογικά μικροσκόπια επιδέχονται αναβάθμισης
18 Απριλίου 2018 04:22
Το AR μικροσκόπιο της Google βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα, αφού οι λύσεις που προσφέρει εκτείνονται από την πρόβλεψη καρδιοπαθειών, μέχρι την έγκαιρη ανίχνευση τόσο του καρκίνου, όσο και της νόσου του Αλτζχάϊμερ. Θέλοντας να δώσει και εκείνη της δική της χείρα βοηθείας, η νέα τεχνολογία της Google έρχεται να ψηφιοποιήσει κάτι μέχρι πρότινος αναλογικό. Λόγος φυσικά για την ευρεσιτεχνία μικροσκοπίου τη ίδιας, όπου με τη χρήση μιας οθόνης επαυξημένης πραγματικότητας είναι σε θέση να συνδράμει αισθητά στην πρόωρη ανίχνευση του καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα γράφει στο επίσημο blog της εταιρίας: "Η πλατφόρμα αποτελείται από ένα τροποποιημένο μικροσκόπιο φωτός που επιτρέπει την ανάλυση εικόνας σε πραγματικό χρόνο και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης απευθείας στο οπτικό μέσο.", ενώ συνέχισε "Όπως συμβαίνει και σε ένα παραδοσιακό αναλογικό μικροσκόπιο, ο χρήστης βλέπει το δείγμα μέσω του προσοφθάλμιου φακού. Ένας αλγόριθμος μηχανικής εκμάθησης προβάλλει το output του πίσω στο φακό σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ψηφιακή προβολή επικαλύπτεται οπτικά στην αρχική (αναλογική) εικόνα του δείγματος για να βοηθήσει το θεατή να εντοπίσει ή να ποσοτικοποιήσει τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος".

Άξιο αναφοράς και σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά της στοιχεία είναι το γεγονός πως η εν λόγω πατέντα δεν χρίζει αγοράς εξολοκλήρου νέου εξοπλισμού, αφού μπορεί να ενσωματωθεί ως πρόσθετο στον ήδη υπάρχον. Αυτό σημαίνει πως όταν το προϊόν βρεθεί σε κάποιο εμπορικά διαχειρίσιμο στάδιο, άλλα ερευνητικά κέντρα, νοσοκομειακές μονάδες, καθώς και ιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να το εντάξουν στην εργαλειοθήκη τους δίχως να υπερβούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους.