Η SpaceX δεν ευθύνεται για την απώλεια του κατασκοπευτικού δορυφόρου Zuma

Επιβεβαίωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
15 Απριλίου 2018 11:05
Η SpaceX δεν ευθύνεται για την απώλεια του κατασκοπευτικού δορυφόρου Zuma

Τον Ιανουάριο η SpaceX εκτόξευσε έναν άκρως απόρρητο κυβερνητικό δορυφόρο με την ονομασία Zuma. Η αποστολή απέτυχε, αφού ο δορυφόρος χάθηκε, ενώ μία μέρα μετά υπήρξαν αναφορές για επανείσοδό του και καταστροφή του στην ατμόσφαιρα της Γης. Η SpaceX από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως ό,τι αφορούσε το δικό της κομμάτι πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τώρα, οι έρευνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ έρχονται να την επιβεβαιώσουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως για την απώλεια του κατασκοπευτικού δορυφόρου υπεύθυνος ήταν ο αντάπτορας του φορτίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποσύνδεσή του από το πάνω μέρος του πυραύλου και έτσι δεν κατάφερε να θέσει το δορυφόρο σε τροχιά. Ο αντάπτορας ήταν κατασκευής Northrop Grumman και έτσι η SpaceX απαλλάχτηκε από την ευθύνη της απώλειας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επειδή ο δορυφόρος ήταν ευαίσθητος στις δονήσεις, η Northrop Grumman τροποποίησε τον αντάπτορα για πιο απαλή αποσύνδεση από τον πύραυλο. Ο αντάπτορας δοκιμάστηκε τρεις φορές, ωστόσο δε λειτούργησε όπως έπρεπε στο διάστημα, με αποτέλεσμα ο Zuma να παρασυρθεί ξανά στην ατμόσφαιρα από τον πύραυλο. Εν τέλει κατάφερε να αποσυνδεθεί, αλλά ήταν ήδη πολύ χαμηλά και δεν μπορούσε να σωθεί.

Να σημειώσουμε πως η Northrop Grumman είναι υπεύθυνη και την κατασκευή της  σύνδεσης του τηλεσκοπίου με το σώμα του διαστημικού σκάφους που θα αποτελέσει τελικά το James Webb Space Telescope.