Συσκευές ίασης της βαρηκοΐας 10 τρισεκατομμύρια φορές μικρότερες από το ακουστικό τύμπανο

Αντιλαμβάνονται αισθητά περισσότερες συχνότητες από το ανθρώπινο αυτί
04 Απριλίου 2018 06:25
Συσκευές ίασης της βαρηκοΐας 10 τρισεκατομμύρια φορές μικρότερες από το ακουστικό τύμπανο

Η ανακάλυψη αισθητήρων εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας αλλά παράλληλα χαμηλής κατανάλωσης αποτελεί το επόμενο σημαντικό τεχνολογικό σύνορο, ένα εμπόδιο θα έλεγε κανείς που αρκετές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να ξεπεράσουν. Σημαντική ανακοίνωσε αποτελεί επομένως η ανακάλυψη ερευνητών του Case Western Reserve University, οι οποίοι φαίνεται να εργάζονται το τελευταίο διάστημα σε μια συσκευή ίασης της βαρηκοΐας πολύ διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Λόγος για το Drumhead, μια ανατομικά δομημένη, υπέρλεπτη μεμβράνη με τη δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει ηχητικά κύματα σε ραδιοσυχνότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Το άξιο αναφοράς όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το ότι η εν λόγω “συσκευή” είναι κατά 10.000.000.000.000 (~10 τρισεκατομμύρια) φορές μικρότερη σε έκταση από το ακουστικό τύμπανο, και άλλες 100.000 φορές πιο λεπτή. Σύμφωνα με την πλέον δημοσιευμένη στο Science Advances εργασία, ο εξαιρετικά μικρός δονούμενος αισθητήρας μπορεί και αντιλαμβάνεται ένα δυναμικό εύρος ραδιοσυχνοτήτων που αγγίζει τα 110dB σε ένταση και τα 120MHz σε συχνότητες. Να σημειωθεί κάπου εδώ πως το μέσο ανθρώπινο αυτί “κινείται” μεταξύ των 60 και 100dB σε ένταση, σε ένα εύρος μεταξύ των 10Hz και των 10kHz.

Η αίσθηση και η επικοινωνία είναι το κλειδί για έναν συνδεδεμένο κόσμο. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συνδεθεί με συσκευές και συστήματα εξαιρετικά μικροσκοπικά και επιδιώκουμε συνεχώς συρρικνούμενα μεγέθη για αυτές τις συσκευές. - Philip Feng, αναπληρωτής καθηγητής και συγγραφέας της έκθεσης

Αν και η συγκεκριμένη μεμβράνη δεν αποτελεί ακόμη ένα εμπορικό προϊόν, η παρούσα έρευνα έχει τη δυναμική έτσι ώστε να θέσει τις βάσεις για τις υλοποιήσεις που πρόκειται να έρθουν.