Η NASA επενδύει σε Shapeshifters και Biobots

“Από την επιστήμη του φανταστικού, σε επιστημονικά γεγονότα.”
03 Απριλίου 2018 05:45
Η NASA επενδύει σε Shapeshifters και Biobots

Η χρηματοδότηση early-stage τεχνολογικών προτάσεων από τη NASA είναι κάτι συνηθισμένο, αφού ένα ολόκληρο χρηματοοικονομικό πλάνο χιλιάδων δολαρίων, εγγυάται εδώ και μερικά χρόνια την προώθηση τέτοιων πρώιμων υλοποιήσεων με όραμα. Περί μιας ακόμη τέτοιας κίνησης πρόκειται λοιπόν, αφού όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου του οργανισμού, η διοίκηση αποφάσισε να επενδύσει σε 25 συνολικά tech-proposals, δίνοντας στο καθένα ξεχωριστά ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των $125.000 δολαρίων, με σκοπό να αποδείξουν εντός ενός χρονικού διαστήματος εννέα μηνών το κατά πόσο πραγματοποιήσιμο (ή όχι) είναι το όλο concept τους.

Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν τα Shapeshifters (βλ. εικόνα εξωφύλλου), μια ορδή από ρομπότ με τη δυνατότητα να συνδυάζονται σε διαφορετικούς σχεδιασμούς, δημιουργώντας μορφές ικανές να κινηθούν και να εξερευνήσουν κάθε επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα.

Αισθητή έκανε την παρουσία του και το Biobot, ένα ρομπότ βοηθός με την ικανότητα να απαλλάσσει τον αστροναύτη από μεγάλο μέρος του φορτίου της υποστήριξης ζωής και των αναλωσίμων (βλ. Πόσιμων και βρώσιμων υλικών), συνδεδεμένο με αυτόν μέσω ενός “ομφάλιου λώρου”.

Ακόμη, το Marsbee αποτελεί ένα σμήνος ιπτάμενων ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποστήριξη των τροχοφόρων των αποστολών στον Άρη, ενώ τα SPARROW και PROCSIMA θέτουν τις βάσεις για την εξερεύνηση πλανητών που αποτελούνται κυρίως από νερό, καθώς και των πρώτων διαστρικών ταξιδιών αντίστοιχα.

Τα σχέδια εκείνα που θα αποδείξουν τη βιωσιμότητα τους δύνανται να υποβάλουν αίτηση για μια δεύτερη χρηματοδότηση, με σκοπό φυσικά την περαιτέρω (ίσως και την τελική) ανάπτυξη του έργου τους. Αναμένουμε μερικά μόνο από αυτά να περάσουν στη δεύτερη φάση, πόσο μάλλον να ξεπεράσουν το στάδιο της ‘σεναριακής θεωρητικής χρήσης’ και να φτάσουν σε σημείο να τεθούν έμπρακτα σε λειτουργία στον πραγματικό κόσμο. Δεν παύει παραταύτα να αποτελεί μια άξια προσπάθεια να μεταφέρουμε μια ιδέα “από την επιστήμη του φανταστικού, σε επιστημονικά γεγονότα”.

Tags: