Συνεχίζει να μας μπερδεύει η λεγόμενη "εξωγήινη υπερκατασκευή"

Το ανεξήγητο σβήσιμο ενός αστεριού
28 Μαρτίου 2018 04:00
Συνεχίζει να μας μπερδεύει η λεγόμενη

Για άλλη μια φορά το αστέρι KIC 8462852 ή όπως είναι γνωστό με τα ονόματα Tabby's Star και Alien Megastructure βυθίστηκε για άλλη μια φορά στο σκότος, μόνο που αυτή την φορά την φορά έσπασε κάθε ρεκόρ με το πόσο σκοτεινό έγινε, γεννώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι προκαλεί αυτήν την ανεξήγητη συμπεριφορά.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό και από τι προκαλείται αλλά καθώς συλλέγουμε πληροφορίες για το αστέρι πιθανότατα θα μπορούμε να δώσουμε μια καλύτερη απάντηση. Πάντως η πιθανότητα να υπάρχει μείωση της φωτεινότητας του λόγω κάποιου πλανήτη που περνάει από μπροστά του έχει αποκλεισθεί καθώς αυτό προκαλεί μείωση λιγότερο από 1% σε τακτικές περιόδους ενώ πρόσφατα το αστέρι μείωσε την φωτεινότητα του παραπάνω από 5% χωρίς να διακρίνεται κάποιο χρονικό μοτίβο στο οποίο χάνει την φωτεινότητα του.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπέθεσαν πως παρατηρούμε ένα αστέρι γύρω από το οποίο έχει χτιστεί μια σφαίρα του Ντάισον. Η σφαίρα του Ντάισον είναι μια τεχνητή κατασκευή γύρω από ένα αστέρι που σκοπό έχει να απορροφήσει τεράστια ποσά ενέργειας. Πάρα τη δημοτικότητα μιας τέτοιας θεωρίας οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να την αποκλείουν και αυτό λόγω του ότι κάποια μήκη κύματος του φωτός μπλοκάρονται περισσότερο από άλλα, γεγονός που δε θα συνέβαινε εάν υπήρχε μια τέτοια κατασκευή.

Άλλες θεωρίες περιλαμβάνουν τεράστιους πλανήτες με δακτύλιους να περνούν από μπροστά, ένα σμήνος κομητών, το αστέρι να καταπίνει έναν ολόκληρο πλανήτη και πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο αστέρι. Η επικρατέστερη θεωρία αφορά ένα τεράστιο νέφος που περιβάλει το αστέρι, για αυτό η υπεριώδης ακτινοβολία μπλοκάρεται περισσότερο από την υπέρυθρη.