Ερευνητές αναπτύσσουν συσκευή που εξάγει νερό από τον αέρα της ερήμου 

Ακόμη και υπό ατμοσφαιρική υγρασία περιβάλλοντος που δεν ξεπερνά το 10%

Ερευνητές αναπτύσσουν συσκευή που εξάγει νερό από τον αέρα της ερήμου

Για δεκαετίες, ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν βιώσιμες τεχνολογίες εξαγωγής νερού από περιβάλλοντα όπου η εύρεσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι μέχρι τώρα - ελάχιστες - υλοποιήσεις, είτε προϋπόθεταν την ύπαρξη υψηλών ποσοστών υγρασίας στην ατμόσφαιρα (βλ. Ανώτερα του 50%), είτε απαιτούσαν υπέρογκα ποσά ενέργειας για να λειτουργήσουν. Η φρέσκια προσέγγιση όμως ερευνητών του MIT και του Πανεπιστημίου του Berkeley ήρθε για να δώσει τη λύση.

Η ομάδα είχε παρουσιάσει το πρωταρχικό της όραμα πριν από περίπου ένα χρόνο σε ένα σχετικό επιστημονικό άρθρο. Έχοντας πλέον βελτιώσει αισθητά το σχεδιασμό, και ύστερα real-life δοκιμών που πραγματοποίησε η ίδια στο Tempe της Arizona, εκδίδει πλέον τα αποτελέσματά της. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συσκευές της κατηγορίας, η δική τους δουλεύει πλήρως παθητικά, αφού δεν απαιτεί καμία είσοδο ρεύματος. Παράλληλα, χάρη στο MOF (abbr. Metal Organic Framework) οι ερευνητές κατάφεραν να την κάνουν λειτουργική ακόμη και όταν το ποσοστό υγρασίας περιβάλλοντος αγγίζει μόλις το 10%. Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο, εξαιρετικά υδρόφιλο υλικό το οποίο έχει κατασκευαστεί από συνδεδεμένα μεταξύ τους μόρια κατά τέτοιον τρόπο που δομούν μια υπερ-πορώδη επιφάνεια.

Οι δοκιμές έλαβαν χώρα σε έναν κύκλο πέντε ημερών του περασμένου Μαΐου. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, η υγρασία του περιβάλλοντος αποθηκεύεται στους πόρους της επιφάνειας του MOF κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη βοήθεια του ήλιου και ενός συμπυκνωτή γίνεται η συγκομιδή του. Τα αποτελέσματα κάνουν λόγο για ένα τέταρτο του λίτρου ανά κιλογραμμάριο του MOF, ανά 24 ώρες. Επόμενη στάση η κλιμάκωση και η βελτιστοποίηση του συστήματος:

Ελπίζουμε να έχουμε ένα σύστημα ικανό να παράγει λίτρα νερού. - Evelyn Wang, Επικεφαλής της έρευνας

0 σχολια