Η Microsoft παρουσιάζει το DirectX Raytracing API  

Το Άγιο Δισκοπότηρο των real-time γραφικών γίνεται πραγματικότητα

Η Microsoft παρουσιάζει το DirectX Raytracing API

Βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα της φετινής GDC (abbr. Game Developers Conference) και η ανακοίνωση της Microsoft δείχνει να αποτελεί με σιγουριά την πιο βαρύγδουπη όλων όσων έχουν έρθει, αλλά και όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Από τη μια έχουμε την επίσημη παρουσίαση των DNN (abbr. Deep Neural Networks), νευρωνικών συστημάτων βαθιάς μηχανικής εκμάθησης που έχει αναπτύξει η ίδια και από την άλλη την έμπρακτη υλοποίηση μιας τεχνικής που μέχρι και εχθές θεωρούνταν πρακτικά αδύνατη, το Άγιο Δισκοπότηρο αν θέλετε των real-time γραφικών.

Όντας μια εταιρία όπου ο πυρήνας της επιχείρησής της κινείται κατά κόρον στον τομέα της παροχής διακομιστικών υπηρεσιών μέσω του Azure Cloud, τα DNN της είναι σε θέση να προσφέρουν τόσο νέες δυνατότητες στους προγραμματιστές, όσο και να εκπληρώσουν μια πληθώρα χρονοβόρων υπό άλλες συνθήκες διαδικασιών. Πέραν της προφανούς βελτιστοποίησης της ωμής τεχνητής νοημοσύνης των NPC που συναντάμε στα παιχνίδια, ένα σύνολο DNN θα μπορούσε να αναλάβει την παραμετροποίηση ολόκληρου του παιχνιδιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του εκάστοτε παίκτη.

Αν για παράδειγμα είστε κάποιος που αρέσκεται στην εύρεση θησαυρών εντός του παιχνιδιού και δεν σας ενδιαφέρουν οι μάχες, ένα DNN θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την κατανόηση αυτών σας των συνηθειών έτσι ώστε να δώσει προτεραιότητα και να ενισχύσει τις εν λόγω δραστηριότητες, μειώνοντας παράλληλα το πλήθος αλλά και τη δυσκολία των μαχών.Όταν τα παιχνίδια έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να αλλάξουν μαζί με τους παίκτες, παρουσιάζουν μια ευκαιρία μεγιστοποίησης της διασκέδασης που προσφέρουν σε αυτούς. - Microsoft

Σε άλλα σενάρια χρήσης αυτών συναντάμε τη μείωση του φόρτου εργασίας. Παράδειγμα αποτελεί το Quantum Break της Remedy όπου ένα εφάμιλλο νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύτηκε στο να αλλάζει τη μορφολογία των προσώπων των χαρακτήρων σύμφωνα με την ηχητική είσοδο.

Σύμφωνα με την αναφορά, "το συγκεκριμένο εργαλείο παρήγαγε αυτόματα το 80% της κίνησης των προσώπων, αφήνοντας στους καλλιτέχνες άπειρο χρόνο να εστιάσουν την προσοχή τους στην τελειοποίηση του υπολείποντος 20%". Ο χρόνος και το χρήμα που θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν τα studios με αυτά τα εργαλεία, μεταφράζεται στους gamers υπό τη μορφή ταχύτερων κυκλοφοριών, περισσότερου περιεχομένου, ακόμη και πιο όμορφου, αφού η χρήση τους στις μεθόδους aliasing έχει θεαματικά αποτελέσματα (βλ. ML Super Sampling vs.Bilinear Upsampling).

Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι η κυκλοφορία του νέου DirectX API που περιλαμβάνει επιτέλους εντός του το DXR (abbr. DirectX Raytracing). Πρόκειται για την πρώτη, real-time υλοποίηση raytracing στην ιστορία των γραφικών, κάτι που σε πρώτη φάση θα βελτιώσει ορισμένες πτυχές των γραφικών του σήμερα, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα δείξει τον δρόμο στην ολική αντικατάσταση όλων των rasterization τεχνικών.

Σήμερα, εισάγουμε ένα χαρακτηριστικό στο DirectX 12 που θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνικές rasterization που χρησιμοποιούνται από τα παιχνίδια του τώρα και τις πλήρεις 3D υλοποιήσεις του αύριο. Αυτή η λειτουργία είναι το DirectX Raytracing. Επιτρέποντας τη μετάβαση σε μια πλήρη 3D απεικόνιση του κόσμου των παιχνιδιών, το DirectX Raytracing προσφέρει στις τρέχουσες τεχνικές αποτύπωσης όπως η SSR να γεμίζουν φυσικά και αποτελεσματικά τα κενά που απομένουν από τη ραστεροποίηση και ανοίγει την πόρτα σε μια εντελώς νέα κατηγορία τεχνικών που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ σε ένα παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο. - Microsoft’s Blog.

Η Nvidia δείχνει να επενδύει στην τεχνολογία της Microsoft παρουσιάζοντας το RTX, μια ιδιόκτητη υλοποίηση που κάνει χρήση τόσο του DirectX API της δεύτερης, όσο και των Volta καρτών γραφικών της ίδιας. Remedy Entertainment, Epic Games, Unity και DICE όλες είχαν και από ένα demo να παρουσιάσουν στα περίπτερα της έκθεσης, υποσχόμενες πως θα δούμε τα πρώτα παιχνίδια που θα κάνουν χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εντός του τρέχοντος έτους.

Η ανίχνευση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο υπήρξε ένα όνειρο της βιομηχανίας γραφικών και των προγραμματιστών παιχνιδιών εδώ και δεκαετίες και η Nvidia RTX τη φέρνει στη ζωή. Οι κάρτες GPU γίνονται τώρα αρκετά ισχυρές ώστε να παρέχουν raytracing σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας μια νέα εποχή γραφικών επόμενης γενιάς. - Tony Tamasi, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Nvidia