Τα γυαλιά θα αντικατασταθούν με σταγόνες ματιού;

Νανοσωματίδια βελτιώνουν την όραση
15 Μαρτίου 2018 09:02
Τα γυαλιά θα αντικατασταθούν με σταγόνες ματιού;

Ίσως μια μέρα να δούμε την κατάργηση των γυαλιών αφού η βελτίωση της όρασης θα είναι απλά θέμα χρήσης σταγόνων ματιού. Αυτό οραματίζονται στο Shaare Zedek Medical Center και στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Ισραήλ. Μια ομάδα οφθαλμολόγων εφηύρε και δοκίμασε τις “nanodrops”. Σε συνδυασμό με χρήση laser, αναφέρουν πως βελτιώνουν τόσο τη μυωπία όσο και την πρεσβυωπία.

Αφού μετρηθούν οι αποκλίσεις του ματιού, δημιουργείται με laser ένα σχέδιο στην κερατοειδή επιφάνεια, διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Έπειτα, τα νανοσωματίδια των σταγόνων εισέρχονται σε αυτά τα ρηχά σχέδια και αλλάζουν τη διάθλαση, διορθώνοντας το οπτικό πρόβλημα που έχει ο ασθενής. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι, χωρίς την ανάγκη κάποιου ιατρού.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η θεραπεία αυτή διαφέρει σημαντικά από τη γνωστή σε όλους laser επέμβαση η οποία αφαιρεί ένα κομμάτι του κερατοειδούς, αφού στη νέα μέθοδο επηρεάζεται μόνο το άνω τμήμα αυτού. Το μειονέκτημα είναι πως επειδή πρόκειται για πιο ήπια θεραπεία, το μάτι θα αναρρώσει σταδιακά και τα οφέλη θα υποχωρήσουν. Έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να υπόκεινται στην όλη διαδικασία κάθε ένα με δύο μήνες για να διατηρήσουν τη βελτιωμένη όραση.

Τα πειράματα έχουν ξεκινήσεις σε χοίρους και είναι άκρως επιτυχημένα, ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο 2018.

Tags: