Plus Codes | Το νέο ψηφιακό σύστημα διευθύνσεων των Google Maps

Ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους δωρεάν
14 Μαρτίου 2018 05:45
Plus Codes | Το νέο ψηφιακό σύστημα διευθύνσεων των Google Maps

Το σύστημα των φυσικών διευθύνσεων έχει μείνει αναλλοίωτο εδώ και δεκάδες χρόνια, παρά την τεχνολογική έπαρση που γνώρισε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Πρόκειται για ένα σύστημα που διαφοροποιείται - έστω και ελάχιστα - από περιοχή σε περιοχή, ενώ παράλληλα αφήνει “αχαρτογράφητες” όλες εκείνες που δεν ανήκουν σε κάποιο αστικό ή χωρικό κέντρο. Το κύμα λοιπόν της ψηφιοποίησης των πάντων προσπέρασε παντελώς τις διευθύνσεις, αφού έστω και υπό το πλαίσιο κάποιων συμβιβασμών, έκαναν ‘κουτσά-στραβά’ τη δουλειά τους.

Υπό το πρίσμα όμως του σήμερα, μιας εποχής γεμάτης τεχνολογιών που προσφέρουν απλόχερα εντοπισμό θέσης με απώλεια όχι μεγαλύτερη μερικών μονάχα μέτρων, καθώς και υπηρεσιών που “απαιτούν” τρόπον τινά αυτού του είδους την ακρίβεια για τη σωστή λειτουργία τους (βλ. Αυτοματοποιημένη Παράδοση Δεμάτων), θα ήταν πραγματικά ανορθόδοξη η λίγη ακόμη στασιμότητα.

Με ένα εκ των βασικών προϊόντων της να είναι το Google Maps, ήταν εύλογα προσμενόμενο τη λύση να δώσει η Google. Σε ζωντανό δελτίο Τύπου της στο Νέο Δελχί, η εταιρία παρουσίασε ένα νέο, απλουστευμένο τρόπο αναζήτησης διευθύνσεων εντός, αλλά και εκτός της εφαρμογής της. Λόγος για τα Plus Codes, ένα δεκαψήφιο σύνολο γραμμάτων και αριθμών με τη δυνατότητα να κάνει pin-point ακόμη και σε περιοχές στις οποίες δεν έχει πατήσει άνθρωπος. Οι εν λόγω κωδικοί βασίζονται στην αρχή της τμηματοποίησης, χωρίζοντας τη γεωγραφική επιφάνεια της γης σε μικρές τετραγωνοποιημένες περιοχές. Τα πρώτα τέσσερα ψηφία περιγράφουν μια ευρύτερη περιοχή περίπου εκατό τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα επόμενα τέσσερα εστιάζουν αρκετά περισσότερο δεικνύοντας την εκάστοτε πόλη ή χωριό, ενώ τα τελευταία δύο αντιστοιχούν στη γειτονιά αλλά και κτίριο αυτής, μια περιοχή που δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα δεκατέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Η open-source φύση των κωδικών αυτών επιτρέπει τη χρήση τους πρακτικά παντού, είτε αυτό σημαίνει σε κάποια άλλη εφαρμογή, είτε την εκτύπωση τους σε χάρτες και πινακίδες. Τέλος, η offline λειτουργία τους θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα μιας ευκολότερης εύρεσης διευθύνσεων ανεξαρτήτως ύπαρξης (ή όχι) σύνδεσης σε κάποιο τηλεφωνικό δίκτυο. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.