SpaceX BFR | Τα δοκιμαστικά του πυραύλου ξεκινούν από το 2019

Ένα πάγιο χρονοδιάγραμμα ή μία ακόμη οπτιμιστική προσέγγιση του Musk;
13 Μαρτίου 2018 06:00
SpaceX BFR | Τα δοκιμαστικά του πυραύλου ξεκινούν από το 2019

Ο πνευματικός απόγονος του Falcon Heavy δεν είναι άλλος από τον BFR. Πρόκειται για τον - ακόμη υπό ανάπτυξη - νέο πύραυλο της SpaceX που θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμος, ενώ θα αποτελεί παράλληλα την είσοδο της ίδιας στην κατηγορία των οχημάτων που θα επανδρώσουν αποστολές “πέρα από τη Γη”. Ο 37 Raptor τύπου κινητήρων πύραυλος θα έχει τη διπλάσια δύναμη ενός Saturn V, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει έως και 150 τόνους φορτίου (κατά πέντε δηλαδή φορές περισσότερο από όσο δύναται να φέρει σήμερα ένας Falcon Heavy).

Πρόκειται στην ουσία για το επόμενο μεγάλο βήμα της εταιρίας, εστιάζοντας την προσοχή της όχι μόνο στη βελτιστοποίηση των ήδη ενσωματωμένων συστημάτων, αλλά και στην ολοκλήρωση νέων δυνατοτήτων, όπως ο in-space ανεφοδιασμός καυσίμων που θα επιτρέψει εν καιρώ την πραγματοποίηση ταξιδιών aller-retour.

Φαίνεται λοιπόν πως δε θα χρειαστεί να περιμένουμε καιρό μέχρι την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου της SpaceX, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του Elon Musk στο συνέδριο SXWS, ο ίδιος αναμένει οι πρώτες δοκιμαστικές  πτήσεις του BFR να πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Από την άλλη, η οπτιμιστική του προσέγγιση τον έχει διαψεύσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, “προβλέποντας” για παράδειγμα πως τα δοκιμαστικά του Falcon Heavy θα ξεκινούσαν από το 2013. Ο στόχος βέβαια της εταιρίας σχετικά με την αποστολή φορτίου στον Άρη έχει οριστεί για το 2022, άρα ίσως και να υπάρχει κάποιο πραγματοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα που να συνάδει τόσο με τη σφαίρα πραγματικότητας του Musk, όσο και με εκείνη της εταιρίας του.

Ο εν λόγω σκεπτικισμός όμως δεν προκύπτει μόνο από την υπερφιλοδοξία του ιδρυτή της, αλλά και από το γεγονός ότι το όλο εγχείρημα είναι αρκετά μεγάλο ακόμη και για την πολύ πιο έμπειρη NASA. Ίσως η SpaceX να συνεχίσει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ίσως όμως και να δεσμευτεί από τα όρια που θέτουν οι αναρίθμητοι αστάθμητοι παράγοντες.