Η Σρι Λάνκα απαγορεύει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα λόγω αναταραχών

Παγιώνεται η τακτική της φίμωσης
09 Μαρτίου 2018 08:10
Η Σρι Λάνκα απαγορεύει την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα λόγω αναταραχών

Έχουμε δει πολλές φορές, κυρίως χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε social media ή ακόμα και στο internet για να καταπολεμήσουν αντιδράσεις και συγκεντρώσεις. Άλλο ένα περιστατικό τέτοιου είδους σημειώθηκε στη νησιωτική Σρι Λάνκα, όπου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέκλεισαν τους πολίτες από την πρόσβαση στα social media, όπως το Facebook, το Instagram, το Viber και το WhatsApp.

Η χώρα μαστίζεται από βίαιες διαδηλώσεις σκληροπυρηνικών Βουδιστών εναντίον Μουσουλμάνων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Το μπλοκάρισμα των social media σύμφωνα με την κυβέρνηση γίνεται για να περιοριστεί η βία.

Η ασφάλεια της κοινότητάς μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Έχουμε ξεκάθαρους κανόνες ενάντια στη ρητορική μίσους και στην πρόκληση βίας και εργαζόμαστε σκληρά για να την κρατήσουμε εκτός της πλατφόρμας μας. Ανταποκρινόμαστε στην κατάσταση στη Sri Lanka και είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση και με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς για να υποστηρίξουμε προσπάθειες αναγνώρισης και αφαίρεσης τέτοιου περιεχομένου. – Facebook

Η νησιωτική χώρα των 21 εκατομμυρίων παραμένει βαθιά διχασμένη παρά το τέλος του εμφυλίου πολέμου που διήρκησε από το 1983 έως το 2009. Ανεξαρτήτως λόγου, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα social media είναι ο εύκολος στόχος σε κάθε πολιτική ή κοινωνική αναταραχή.