Μια καμινάδα που θα ρουφά το νέφος και θα παράγει καθαρό αέρα

Project $2 εκατομμυρίων της κινεζικής κυβέρνησης
09 Μαρτίου 2018 06:30
Μια καμινάδα που θα ρουφά το νέφος και θα παράγει καθαρό αέρα

Η Κίνα είναι από τις χώρες που συμβάλλουν περισσότερο από άλλες στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, με τους ίδιους τους πολίτες της να βιώνουν συχνά τα άμεσα αποτελέσματα με ένα πυκνό νέφος να κάθεται πάνω στις πόλεις τους και πολλά προβλήματα στο αναπνευστικό τους σύστημα. Ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και να μειώσει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα είναι ένα πρωτότυπο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα μέσω μιας μεγάλης καμινάδας. Το ύψος της τα φτάνει τα 18.2 μέτρα και θα συλλέγει φως για να φιλτράρει τον ακάθαρτο αέρα που θα απορροφάει και στην συνέχεια θα τον απελευθερώνει καθαρό και χωρίς επιβλαβή σωματίδια.

Ειδικά διαμορφωμένα γυάλινα πάνελ θα θερμαίνονται από την ακτινοβολία του ηλίου, κάτι που με την σειρά του θα θερμαίνει τον αέρα και θα τον οδηγεί στην βάση της καμινάδας. Από εκεί θα περνάει μέσα από διάφορα φίλτρα μέσα στην καμινάδα και θα απελευθερώνεται στην κορυφή όντας καθαρός πλέον. Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημα τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών, το σύστημα αυτό έδειξε πολύ καλά δείγματα γραφής. Οι πρώτες δοκιμές το θέλουν να απορροφάει σχεδόν το 20% των σωματιδίων από την ατμόσφαιρα σε μία έκταση 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, κατάφερε δηλαδή να καθαρίζει 5 με 8 εκατομμύρια κυβικούς τόνους αέρα ημερησίως.

Παρά την επιτυχία του προγράμματος, σε αυτά τα πρώιμα στάδια της δοκιμής του υπάρχει ακόμη το θέμα κατά πόσο θα συμφέρει η δοκιμή του σε μια πιο μεγάλη κλίμακα. Και αυτό γιατί οι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο για την βελτίωση των εκμπεμπόμενων καυσαερίων και την προστασία του περιβάλλοντος.