Πώς λειτουργεί το slow-motion των 960fps του Galaxy S9;

Η απάντηση βρίσκεται στη μνήμη του νέου ISOCELL αισθητήρα
27 Φεβρουαρίου 2018 06:00
Πώς λειτουργεί το slow-motion των 960fps του Galaxy S9;

Η νέα ναυαρχίδα της Samsung, Galaxy S9 ίσως να μη διαφέρει θεαματικά από τον προκάτοχό της, παραταύτα - σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας, καθώς και το βίντεο της παρουσίασης - η νέα του προσέγγιση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ‘καμερο-κεντρική’. Το μεγάλο ατού της συσκευής δεν είναι άλλο από το νέο ISOCELL Fast 2L3 αισθητήρα του, αφού ο τριών στρωμάτων σχεδιασμός του διαφέρει κατά ένα - εξαιρετικά σημαντικό - layer από το σύνηθες των άλλων υλοποιήσεων.

Η τυπική διεργασία της απαθανάτισης μιας φωτογραφίας απαιτεί από το πρώτο στρώμα της κάμερας τη σύλληψη του φωτός, με το δεύτερο να αναλαμβάνει τη ψηφιοποίηση αυτού έτσι ώστε να δοθεί στον επεξεργαστή και έπειτα διαμέσου αυτού να φτάσει στη μνήμη του τηλεφώνου. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, αποτελώντας μάλιστα το κύριο εμπόδιο στην καταγραφή βίντεο πολλών frames-per-second. Η Sony αποτέλεσε πρωτεργάτη του όλου “κινήματος”, πατεντάροντας τον περασμένο Μάιο μια κάμερα τριών στρωμάτων (βλ. Motion Eye) με τη διθυραμβική δυνατότητα καταγραφής βίντεο έως και ~1000fps. Προς αποφυγή παραβίασης των άνωθεν δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατέχει εκείνη, και προς επιβεβαίωση των φημών που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από το Σεπτέμβριο, η Samsung προσκόλλησε το τρίτο layer στο δεύτερο, παρουσιάζοντας στον κόσμο τη δική της εκδοχή.

Σύμφωνα με αυτή, ένα 512MB DRAM module - που αποτελεί το τρίτο στρώμα - αναλαμβάνει την προσωρινή αποθήκευση της ψηφιοποιημένης εικόνας που παρήγαγε το δεύτερο, λειτουργώντας τρόπον τινά ως “buffer” έτσι ώστε να τροφοδοτείται ο επεξεργαστής με τα frames ύστερα της λήψης τους. Η εν λόγω διαδικασία δεν ξεπερνά το 1/120 του δευτερολέπτου, μειώνοντας αισθητά το rolling shutter (βλ. Jello Effect) και επιτρέποντας την καταγραφή super slow-motion βίντεο.

Να σημειώσουμε πως η κάμερα του Galaxy S9 και Galaxy S9+ μπορεί να καταγράψει Super Slow Motion video στα 960fps για 0.2 δευτερόλεπτα, κάτι που μεταφράζεται σε έξι δευτερόλεπτα αναπαραγωγής στα 720p με 30fps. Οπότε αν θέλετε να "πιάσετε" τη δράση, πρέπει να ρυθμίσετε σωστά το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί.