Παγιδευμένο άτομο είναι ορατό με γυμνό μάτι

Φωτογραφία που νίκησε σε επιστημονικό διαγωνισμό
15 Φεβρουαρίου 2018 06:00
Παγιδευμένο άτομο είναι ορατό με γυμνό μάτι

Στο κέντρο της παραπάνω φωτογραφίας είναι ορατό ένα θετικά φορτισμένο άτομο στροντίου που στέκεται ακίνητο χάρη σε ηλεκτρικά πεδία. Όχι μόνο είναι δύσκολη η επίτευξή του κατορθώματος γεγονός που το καθιστά και σπάνιο, αλλά το γεγονός ότι το βασικό κομμάτι της ύλης είναι ορατό με γυμνό μάτι προκαλεί δέος. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να το δείτε στις οθόνες παρακάτω σας δίνουμε μια ζουμαρισμένη φωτογραφία όπου μπορείτε να το δείτε καλύτερα.

Η εικόνα τραβήχτηκε από τον φυσικό David Nadlinger από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κέρδισε το βραβείο στο UK's Engineering and Physical Sciences Research Council photo competition. Για να πάρετε μια ιδέα της κλίμακας στην φωτογραφία η απόσταση μεταξύ των δύο βελόνων είναι 2 χιλιοστά. Η συσκευή βρίσκεται μέσα σε ένα θάλαμο κενού όπου έχει ψυχρανθεί για να κρατήσει το άτομο στροντίου σταθερό. Το άτομο φωτίζεται από ένα μπλε-βιολετί laser και η ενέργεια του το αναγκάζει να εκπέμπει φωτόνια τα οποία το έκαναν ορατό στο γυμνό μάτι.

Η ιδέα να είναι κανείς σε θέση να δει ένα άτομο με το γυμνό μάτι μου φάνηκε ένας πανέμορφα άμεσος και ενστικτώδης τρόπος γεφύρωσης του μικροσκοπικού κβαντικού κόσμου και της μακροσκοπικής μας πραγματικότητας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες του διαγωνισμού που είναι εξίσου εντυπωσιακές.

'Searching for Simulated Fukushima Fuel Debris Using an AVEXIS TM ROV' by Simon Watson, University of Manchester

'In a kitchen far far away...' (The fluid instability patterns on top of a soap bubble) by Li Shen, Imperial College London

'Biodegradable microbowls could help fight stubbon cancers' by Tayo Sanders II, University of Oxford

'Building blocks for a lighter future' by Sam Catchpole-Smith, University of Nottingham

Tags: