Φορητό ατομικό ρολόι που μετράει την βαρύτητα

Σίγουρα όμως δε χωράει στα χέρια μας
14 Φεβρουαρίου 2018 05:30
Φορητό ατομικό ρολόι που μετράει την βαρύτητα

Τα ατομικά ρολόγια είναι ικανά για τις πιο ακριβείς μετρήσεις που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα και λόγω της περιπλοκότητάς τους η χρήση τους περιοριζόταν μόνο μέσα σε εργαστήρια. Για πρώτη φορά επιστήμονες από το Physikalisch-Technische Bundesanstal της Γερμανίας κατάφεραν να κατασκευάσουν μία φορητή έκδοση της συσκευής.

Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν τα ατομικά ρολόγια είναι πραγματικά εξωφρενικές. Παρακολουθούν και καταγράφουν τις τακτικές ταλαντώσεις ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα από lasers για να κάνουν την πιο ακριβή καταγραφή του χρόνου, με ακρίβεια μέχρι και το 18ο  δεκαδικό ψηφίο. Το πιο ακριβές ατομικό ρολόι που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί άτομα στροντίου ψυγμένα σχεδόν μέχρι το απόλυτο μηδέν και δε χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο για 15 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το νέο φορητό ατομικό ρολόι μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές όπως τα υπόλοιπα, μιας και έχει μια πιθανότητα λάθους ίση με 7.4 × 10−17, παρόλα αυτά είναι αρκετά ακριβές έτσι ώστε να μετράει την βαρυτική ερυθρή μετατόπιση. Επί της ουσίας η συσκευή μετράει την διαστολή του χρόνου που συμβαίνει εξαιτίας κάποιου βαρυτικού πεδίου.

Οι ομάδα των επιστημόνων τοποθέτησε το ατομικό της ρολόι σε ένα container, το οποίο είχε σταθερή θερμοκρασία και απέτρεπε δονήσεις, στο French Modane Underground Laboratory και σύγκριναν τις μετρήσεις τους με αυτές στο Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica του Τορίνο. Οι μετρήσεις ήταν συνεπείς μεταξύ τους, παρόλα αυτά όπως δήλωσαν οι επιστήμονες χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να λειτουργεί όπως πρέπει, πράγμα απολύτως φυσιολογικό για ένα τέτοιο πρωτοποριακό εγχείρημα. Αποδείχθηκε όμως πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, γεγονός που θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνες και δοκιμές προς αυτήν την κατεύθυνση.