Η NSA έστελνε μηνύματα σε κατασκόπους μέσω των επίσημων tweets της

Τα έκρυβε σε κοινή θέα
11 Φεβρουαρίου 2018 08:59
Η NSA έστελνε μηνύματα σε κατασκόπους μέσω των επίσημων tweets της

Ξέρουμε πως παλαιότερα οι υπηρεσίες πληροφοριών έκρυβαν μηνύματα προς τους πράκτορές τους σε αγγελίες εφημερίδων, διαφημίσεις και άλλα. Θα νόμιζε κανείς πως στην εποχή της πληροφορίας και του internet, αυτές οι πρακτικές θα ήταν πλέον ξεπερασμένες λόγω των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας που διαθέτουμε. Κι όμως, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Intercept, η NSA χρησιμοποιούσε tweets από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, για να στείλει κωδικοποιημένα μηνύματα σε πράκτορες.

Τα tweets ξεπερνούν τη δεκάδα και στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 για να επικοινωνήσει η υπηρεσία με Ρώσους οι οποίοι ισχυρίζονταν πως έχουν στα χέρια τους δεδομένα κλεμμένα από τη hacking ομάδα Shadow Brokers. Τα tweets φαινομενικά ήταν απλά tweets προώθησης της υπηρεσίας ή ανασκόπηση ιστορικών γεγονότων και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια συντάχθηκαν έτσι ώστε να μεταφέρουν τα κρυφά μηνύματα, εκτός από το ακόλουθο το οποίο επιβεβαίωνε στους Ρώσους το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις πληροφορίες που διέθεταν.

Άγνωστο παραμένει επίσης αν η χρήση των social media για τέτοιους σκοπούς είναι κάτι που έχει κάνει η NSA ξανά ή ακόμα αν είναι κοινή πρακτική στην κατασκοπευτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.