Falcon Heavy: Η SpaceX έγραψε ιστορία

Επιτυχημένη η πρώτη εκτόξευση του πανίσχυρου πυραύλου
07 Φεβρουαρίου 2018 07:43
Falcon Heavy: Η SpaceX έγραψε ιστορία

Η εκτόξευση του Falcon Heavy χτες το βράδυ χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη, με σύσσωμους τους εργαζομένους της SpaceX να πανηγυρίζουν. Ο πύραυλος των 27 κινητήρων κατάφερε να ξεπεράσει το σημείο της μέγιστης καταπόνησης, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο για οποιαδήποτε εκτόξευση και έπειτα απελευθέρωσε τους δύο πλαϊνούς Falcon 9, οι οποίοι επέστρεψαν στο Kennedy Space Center σε μία άκρως εντυπωσιακή και συγχρονισμένη προσγείωση.

Η επιτυχία δεν ήταν πλήρης όμως, αφού όπως μάθαμε αργότερα, ο κεντρικός πύραυλος του Falcon Heavy δεν προσνηώθηκε στη φορτηγίδα όπως είχε προγραμματιστεί. Η επιτυχία της εκτόξευσης, παρόλα αυτά, σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα στις διαστημικές πτήσεις, αφού το κόστος αυτών μειώνεται δραματικά. Έχουν προγραμματιστεί μερικές ακόμα πτήσεις μέσα στη χρονιά.

Ο Elon Musk, μετά την επιτυχία, έστρεψε την προσοχή του στον BFR  ανακοινώνοντας πως η SpaceX δεν ενδιαφέρεται πλέον για επανδρωμένες πτήσεις με το Falcon Heavy και την Dragon κάψουλα και πως αυτό το ρόλο θα αναλάβει πλέον ο επόμενης γενιάς BFR. Ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο πως αν υπάρξουν καθυστερήσεις με τον BFR και ταυτόχρονα η Dragon κάψουλα είναι έτοιμη για αποστολές μικρής απόστασης με τον Falcon Heavy, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.