Εναέρια laser χαρτογράφηση αποκαλύπτει μια τεράστια πόλη των Μάγια

Έμενε κρυφή στη ζούγκλα της Γουατεμάλας
05 Φεβρουαρίου 2018 09:35
Εναέρια laser χαρτογράφηση αποκαλύπτει μια τεράστια πόλη των Μάγια

Μια κρυμμένη τεράστια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων των αρχαίων Μάγια  αποκαλύφθηκε στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, χάρη στα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Η χρήση εναέριας LiDAR (Light Detection and Ranging) τεχνολογίας, της ίδιας που χρησιμοποιούν τα αυτόνομα οχήματα, έφερε στο φως αυτόν τον πολιτισμικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας. Το laser αποκάλυψε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων οικισμών και πάνω από 60.000 κτίσματα, αλλάζοντας πάρα πολλά στη μέχρι τώρα γνώση μας για αυτό τον αρχαίο πολιτισμό και το κυριότερο, χωρίς να χρειαστεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο.

Το μέγεθος της πόλης υποδεικνύει πως ο πληθυσμός των Μάγια είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 5 εκατομμύρια που υποθέταμε μέχρι τώρα και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 10 ή ακόμα και 15 εκατομμύρια κόσμου. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε κατοικίες, πυραμίδες, παλάτια, ακόμα και υπερυψωμένους δρόμους, παρόλο που οι Μάγια δε χρησιμοποιούσαν τροχούς. Οι φαρδιοί δρόμοι αυτοί ένωναν τις κοντινές πόλεις δημιουργώντας μία μεγαλούπολη, επιτρέποντας τη συχνή αλληλεπίδραση των κατοίκων τους και την άνθιση του εμπορίου. Οχυρά και οχυρωματικά έργα αποκαλύπτουν πως ο πόλεμος δεν ήταν κάτι που οι Μάγια γνώρισαν μόνο προς το τέλος του πολιτισμού τους.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως η χρήση LiDAR δε χρειάζεται να περιοριστεί στα αυτοκίνητα, αλλά μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο έρευνας, χωρίς να διαταράσσεται το περιβάλλον. Να σημειώσουμε πως η Γουατεμάλα χάνει περίπου το 10% των δασών της κάθε χρονιά, εξαιτίας της αγροτικής καλλιέργειας και της ανθρώπινης αποίκησης. Οι ανακαλύψεις τέτοιου είδους σίγουρα θα συνεχιστούν, αφού οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν να “χτενίζουν” όλη τη Γουατεμάλα με LiDAR στο μέλλον.