Ρεκόρ μικρότερου πυραύλου που φέρει δορυφόρο από τους Ιάπωνες

Μια πολύ ξεχωριστή αποστολή
04 Φεβρουαρίου 2018 05:00
Ρεκόρ μικρότερου πυραύλου που φέρει δορυφόρο από τους Ιάπωνες

Κατακτώντας το ρεκόρ για τον μικρότερο πύραυλο που έχει εγκαταστήσει δορυφόρο σε τροχιά, οι Ιάπωνες έφεραν εις πέρας μια από τις πιο αναμενόμενες διαστημικές αποστολές. Η υπηρεσία διαστήματος της Ιαπωνίας, JAXA, μόλις έστειλε σε γήινη τροχιά έναν δορυφόρο TRICOM-1R με έναν πύραυλο τύπου SS-520. Ο πύραυλος αυτός θεωρείται ένας από τους μικρότερους πυραύλους που υπάρχουν, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ανίκανος να μεταφέρει κάποιου είδους φορτίο στο διάστημα.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης της υπηρεσίας, καθώς πέρυσι είχε γίνει ακόμα μία η οποία είχε αποτύχει. Η καταστροφή της πρώτης αποστολής αποδόθηκε σε μια ελαττωματική ηλεκτρική σύνδεση στην καλωδίωση του πυραύλου, κάτι που προφανώς διορθώθηκε στην πρόσφατη δοκιμή.

Ο δορυφόρος TRICOM-1R κατάφερε να μεταφερθεί με τον εν λόγω πύραυλο λόγω του μικρού του μεγέθους, αφού το συνολικό του μήκος δεν ξεπέρασε τα 35 εκατοστά. Η JAXA δεν έχει στο πρόγραμμά της άλλες παρόμοιες εκτοξεύσεις στο άμεσο μέλλον, ωστόσο η επιτυχία αυτή, την φέρνει πιο κοντά σε περισσότερες εκτοξεύσεις μικρών πυραύλων.