Πόσα σκουπίδια αφήσαμε στο φεγγάρι; 

Περισσότερα από όσα φαντάζεστε

Πόσα σκουπίδια αφήσαμε στο φεγγάρι;

Από όταν πήγαμε για πρώτη φορά στο φεγγάρι μέχρι και την τελευταία φαίνεται πως έχουμε αφήσει πίσω μας ένα σημαντικό αριθμό σκουπιδιών. Υπάρχει μάλιστα λίστα με όλα τα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί αστροναύτες στα ταξίδια τους στην Σελήνη, με τον αριθμό τους να ανέρχεται τα 809. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα πράγματα που άφησαν πίσω τους οι Ρωσικές αποστολές του Luna programme σημαίνει πως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην επιφάνεια του φεγγαριού 187.400 κιλά ανθρώπινου υλικού.

Πέρα από τα απομεινάρια σοβαρού επιστημονικού εξοπλισμού, υπάρχουν και αντικείμενα που δε θα έπρεπε να είναι εκεί εξ’ αρχής. Απομεινάρια της προσεδάφισης, αμερικανικές σημαίες και retro reflectors που βοήθησαν αργότερα τους επιστήμονες να καθορίσουν με ποιο ρυθμό η σελήνη απομακρύνεται από την Γη. Επίσης υπάρχουν 96 σακούλες που περιέχουν περιττώματα, ούρα και εμετό, δύο μπαλάκια του γκολφ που τα ξέχασε ο Alan Shepard, ένας νυχοκόπτης και ένα πορτραίτο του αστροναύτη James Irwin. Ένα από τα περίεργα πράγματα που θα βρει κανείς είναι 100 χαρτονομίσματα των 2 δολαρίων που μεταφέρθηκαν εκεί από τους James Irwin και Dave Scott με σκοπό να τα υπογράψουν, να τα φωτογραφήσουν στο διάστημα και μετά να τα πουλήσουν πίσω στη Γη με σκοπό το κέρδος, για κακή τους τύχη όμως τα ξεχάσανε στη Σελήνη μαζί με ένα σωρό αμερικανικά γραμματόσημα.

Εάν εσείς επισκεπτόσασταν το φεγγάρι θα αφήνατε κάποιο αντικείμενο πίσω σας εσκεμμένα ή θεωρείτε αυτήν την πρακτική να μην διαφέρει από τη ρύπανση;

8 comment(s)