Το Windows Defender υπόσχεται να δώσει τέλος στα scareware προγράμματα

Κακόβουλο λογισμικό οι cleaner τύπου εφαρμογές
03 Φεβρουαρίου 2018 06:15
Το Windows Defender υπόσχεται να δώσει τέλος στα scareware προγράμματα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Microsoft, η επερχόμενη ενημέρωση του ενσωματωμένου προγράμματος αντιικής προστασίας των Windows 10, Windows Defender, υπόσχεται να δώσει τέλος στα scareware προγράμματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τη δωρεάν μορφή - κατά τα άλλα αγοραίων - προγραμμάτων, που ως στόχο της έχει να πανικοβάλει τον αδαή χρήστη, σαρώνοντας τον υπολογιστή του και υποβάλλοντάς τον τοιουτοτρόπως σε μια πιεστική θέση, έτσι ώστε να προβεί στην αγορά της μη-δωρεάν έκδοσης, με σκοπό να επιλύσει τα “προβλήματα” που εντόπισε η πρώτη.

Υπάρχει μια αύξηση στην παρουσία δωρεάν εκδόσεων προγραμμάτων που υποτίθεται σαρώνουν τους υπολογιστές για διάφορα λάθη, και έπειτα κάνουν χρήση ανησυχητικών “καταναγκαστικών” μηνυμάτων, έτσι ώστε να τρομάξουν τους πελάτες τους και να τους οδηγήσουν στην αγορά της premium έκδοσης του ίδιου προγράμματος [...]. Η επί πληρωμή έκδοση αυτών, συνήθως ονομαζόμενα cleaners ή optimizers, υποτίθεται πως διορθώνουν τα προβλήματα που ανακάλυψε η δωρεάν έκδοση. - Barak Shein, μέλος της Microsoft Windows Defender ομάδας

Οι εν λόγω εφαρμογές είναι καθόλα “προβληματικές” για τους απλούς χρήστες των Windows, αφού δημιουργούν ανησυχίες που δε θα έπρεπε να υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, η ενημέρωση λειτουργικού του επόμενου μήνα, θα τις καθιστά για το ενσωματωμένο antivirus ως κακόβουλο λογισμικό, το οποίο με τη σειρά του θα προτείνει τη διαγραφή τους. Οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές έχουν χρονικό περιθώριο έως και την 1η Μαρτίου, έχοντας τη δυνατότητα μέχρι τότε να υποβάλλουν το λογισμικό τους για έλεγχο στον ακόλουθο σύνδεσμο.