Ισχυροποιούνται οι σχέσεις μεταξύ Qualcomm και Samsung

Κοινός στόχος η ταχύτερη μετάβαση στα δίκτυα 5G;
02 Φεβρουαρίου 2018 05:45
Ισχυροποιούνται οι σχέσεις μεταξύ Qualcomm και Samsung

Οι σχέσεις μεταξύ εταιριών του ίδιου χώρου, συνήθως δεν είναι και οι καλύτερες, αυτό δεν σημαίνει παραταύτα πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Τόσο οι κοινές βλέψεις, το ομόκεντρο όραμα, τα σχέδια εξαγοράς του αντικειμενικά μικρότερου, η μη επιθετική επεκτατική πολιτική, όσο και η “ανακούφιση” μιας κορεσμένης αγοράς, έχουν σταθεί πολλές φορές στο παρελθόν λόγος συμφωνιών μεταξύ δύο αντίρροπων θηρίων.

Σήμερα, κατά τη διεξαγωγή του δελτίου τύπου της Qualcomm, η ίδια ανακοίνωσε επίσημα ότι προεκτείνει και ισχυροποιεί τις σχέσεις της με τη Samsung. Οι δύο εταιρίες υπέγραψαν ένα πολυετές - στρατηγικό θα έλεγε κανείς - συμφωνητικό, σχετικά με την αμφίδρομη αδειοδότηση ενός συνόλου τεχνολογιών, σε διάφορους τομείς και συσκευές (βλ. Εξοπλισμός υποδομών, κινητά τηλέφωνα Galaxy, κ.α.). Πλήθος υπαινιγμών, δεικνύουν ότι μεγάλο ρόλο στην εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να έπαιξαν οι κοινές βλέψεις και των δύο εταιριών, σχετικά με την ταχύτερη μετάβαση τους σε δίκτυα 5G.

Η Qualcomm έχει συνεργαστεί στενά με τη Samsung για πολλά χρόνια, έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε περαιτέρω αλλά και να επεκτείνουμε τη σχέση μας αυτή, μέσω μιας νέας τροποποιημένης συμφωνίας πολλαπλών αδειών χρήσης. - Steve Mollenkopf, CEO της Qualcomm

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται μόλις επτά ημέρες μετά την υπογραφή ενός υπομνήματος κατανόησης, για την αγορά εξαρτημάτων αξίας $2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από έξι διαφορετικές κινεζικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων συναντάμε τις Vivo, Oppo, Lenovo, ZTE και Xiaomi. Παράλληλα, η Samsung φαίνεται να αποσύρει τις παρεμβάσεις της, στη δίκη της Qualcomm εναντίον του προστίμου που της επέβαλε η Κορεάτικη Επιτροπή Ελεύθερων Συναλλαγών, ύψους $963 εκατομμυρίων δολαρίων, για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.