Εμφύτευμα μέσα στο κρανίο σας θα χορηγεί τα φάρμακά σας

Και θα ελέγχει τον εγκέφαλό σας
27 Ιανουαρίου 2018 05:15
Εμφύτευμα μέσα στο κρανίο σας θα χορηγεί τα φάρμακά σας

Επιστήμονες του MIT ανέπτυξαν ένα σύστημα έγχυσης φαρμάκων κατευθείαν στον εγκέφαλο με την χρήση εμφυτευμάτων. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουν να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις νευρολογικές διαταραχές, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και τις ψυχικές ασθένειες. Το μόνο που ακούγεται ύποπτο είναι ότι κατάφεραν να ελέγξουν τον εγκέφαλο των ποντικιών στα οποία δοκιμάστηκαν, κάνοντάς τα να τρέχουν σε κύκλους.

Η τεχνολογία αυτή λέγεται miniaturized neural drug delivery system (MiNDS) και χρησιμοποιεί μια υπερβολικά μικρή βελόνα μεγέθους μόλις 150 microns σε διάμετρο η οποία είναι γεμάτη με μικροσκοπικούς σωλήνες. Το σύστημα αυτό είναι ασύρματα συνδεδεμένο με δυο αντλίες, επίσης εμφυτευμένες στον εγκέφαλο. Είναι το πρώτο κλειστό σύστημα χορήγησης φαρμάκων που είναι σε θέση να μεταφέρει φάρμακα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου και μάλιστα για μια περίοδο έως δύο μηνών.

Μέχρι στιγμής οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια και σε άλλα θηλαστικά είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία, ξεπερνώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι στοματικές θεραπείες να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα σε άλλους ιστούς του σώματος.

Εννοείται πως το σύστημα δεν είναι τέλειο και πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών ακόμη για να δούμε την δοκιμή του σε κάποιον άνθρωπο, ευχόμενοι βέβαια να μην μπορούν να ελέγξουν τον εγκέφαλο μας όπως έγινε με τα ποντίκια.