Η κλωνοποίηση ανθρωποειδών είναι γεγονός

Η μέθοδος της Dolly λειτουργική εν τέλει και σε μαϊμούδες
26 Ιανουαρίου 2018 05:30
Η κλωνοποίηση ανθρωποειδών είναι γεγονός

Η κλωνοποίηση της Dolly το 1996 στάθηκε ως αφετηρία ενός συνόλου δοκιμών, αφού επιστήμονες έχουν καταφέρει έκτοτε να αντιγράψουν πλήθος θηλαστικών (βλ. Σκύλους, Άλογα, κ.α.). Η κατηγορία των πρωτεύοντων θηλαστικών παραταύτα βρισκόταν - για διάφορους λόγους - εκτός εξίσωσης όλα αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση όμως, Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να κλωνοποιήσουν επιτυχώς το πρώτο ανθρωποειδές και μάλιστα δύο φορές.

Η ομάδα, κάνοντας χρήση της μεθόδου που είδαμε για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στην Dolly, κλωνοποίησε δύο διαφορετικά έμβρυα μαϊμούς (το είδος μακάκα), δίνοντας έτσι πνοή στην Hua και τον Zhong. Πρόκειται για μια “απλή” στη φιλοσοφία διαδικασία, αλλά σίγουρα δύσκολη στην εκτέλεση, αφού χρειάστηκαν 127 ωάρια και 79 έμβρυα για την επιτυχία της. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από τα ωάρια κάποιων μαϊμούδων και τον αντικατέστησαν με DNA που αποκόμισαν από τα έμβρυα, εμφυτεύονταν τα “πειραγμένα” ωάρια σε θηλυκές μαϊμούδες, έτσι ώστε να τα κυοφορήσουν μέχρι τη γέννα. Η έγχυση μιας μορφής mRNA και ενός αναστολέα, αποτέλεσαν σε συνδυασμό ένα ισχυρό βελτιωτικό ανάπτυξης των βλαστοκυττάρων, αλλά και του ποσοστού εγκυμοσύνης των μόλις μεταμοσχευμένων εμβρύων.

Οι νεογέννητες μαϊμούδες χαίρουν άκρας υγείας, ενώ τα test επαληθεύουν πως επρόκειτο όντως για αντίγραφα. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, πιθανή είναι και η επιτυχία κλωνοποίησης ενηλίκων, με τους ερευνητές να περιμένουν ακόμη αρκετές εγκυμοσύνες να εξελιχθούν. Θεωρητικά μιλώντας, το όλο εγχείρημα ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, αφού κάνει ρεαλιστικότερο από ποτέ το ενδεχόμενο επιτυχούς κλωνοποίησης ανθρώπων. Φυσικά κάτι τέτοιο ίσως να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα, ελέω ενός ορμαθού ηθικών φραγμών. Παραταύτα, η ύπαρξη δύο ταυτόσημων οργανισμών, αρκετά όμοιων με το δικό μας, θα επιτρέψει σε επιστήμονες να μελετήσουν αλλά και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα πειραμάτων που απαιτούν δοκιμές υπό διαφορετικές τη φορά, αλλά συγκεκριμένες συνθήκες.

Tags: