Τα DNA nanorobots αποκτούν επιτέλους χρηστικότητα

Η πρώτη υλοποίηση νανομηχανικής που αντιδρά ταχύτατα
23 Ιανουαρίου 2018 05:30
Τα DNA nanorobots αποκτούν επιτέλους χρηστικότητα

Η νανομηχανική αν και καλπάζουσα ως τεχνολογία, παραμένει “άχρηστη” εδώ και χρόνια σε ευαίσθητα χρόνου σενάρια. Οι μέχρι τώρα υλοποιήσεις DNA-based ρομπότ απαιτούσαν τη μεσολάβηση τουλάχιστον ωρών μέχρι τη μετακίνηση μορίων στον τριγύρω χώρο. Σε αυτό έρχεται να δώσει τέλος μια ομάδα επιστημόνων με την κατά εκατό χιλιάδες φορές ταχύτερη - παρότι απλή στη φιλοσοφία της - υλοποίηση τους.

Πρόκειται για ένα βραχίονα κατασκευασμένο από nanorobot με τη δυνατότητα να αντιδρά σε milliseconds. Αυτό γίνεται δυνατό ελέω του αρνητικού φορτίου που φέρουν τα μόρια DNA. Υποβάλλοντας το βραχίονα σε ηλεκτρικούς παλμούς, κατάφεραν να μετακινήσουν αυτόν με μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια, αφού είχαν τη δυνατότητα να τον περιστρέψουν, να του αλλάξουν κατεύθυνση ή ακόμη και τον κάνουν να ασκήσει πίεση σε μερικά μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Η προσέγγισή τους θα επιτρέψει την παράλληλη χρήση εκατομμυρίων τέτοιων, ως κομμάτι ενός λειτουργικού νανοεργοστασίου, όπου με τη σειρά θα μπορούσε να αποτελεί μέλος ενός ακόμη μεγαλύτερου και πολυπλοκότερου μορίου. Η εν λόγω νέα υλοποίηση θα κάνει επιτέλους τα DNA nanorobots χρηστικά στον τομέα της ιατρικής και της τεχνολογίας γενικότερα.