Ιράν και Κονγκό "κλειδώνουν" το internet εν μέσω αναταραχών

Για άλλη μια φορά το internet είναι ο εύκολος στόχος
01 Ιανουαρίου 2018 09:26
Ιράν και Κονγκό

Έχουμε δει πολλές φορές χώρες να προχωρούν σε μπλοκάρισμα υπηρεσιών, social media ή ακόμα και ολόκληρου του internet κατά τη διάρκεια ταραχών. Για άλλη μια φορά λοιπόν επιβεβαιώνεται πως το internet είναι ο εύκολος στόχος των κυβερνήσεων προκειμένου να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες, στερώντας την οργάνωση από τους αντιφρονούντες.

Αυτή τη στιγμή το Ιράν ισχυρίζεται πως “ξένος δάκτυλος” βρίσκεται πίσω από τους δύο νεκρούς στις πορείες και στις διαμαρτυρίες που μαστίζουν τη χώρα με αφορμή τον πληθωρισμό και την οικονομία αυτής και γι’ αυτό προέβη σε μπλοκάρισμα του Instagram και του Telegram. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο θα “διατηρήσουν την τάξη” και πως τα μέτρα είναι προσωρινά, ενώ αυτοί που λαμβάνουν μέρος στις διαμαρτυρίες πιστεύουν πως είναι απλά ένα μέτρο για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική έκταση των ταραχών. Νεότερες αναφορές κάνουν λόγο και για μπλοκάρισμα του internet γενικότερα σε μερικές πόλεις.

Η ίδια εικόνα και στο Κονγκό, όπου οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών διατάχθηκαν να κόψουν την πρόσβαση σε internet και SMS μηνύματα, λίγο πριν τις προγραμματιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια του Προέδρου της χώρας, Joseph Kabila, του οποίου η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει επαναλαμβανόμενα τις εκλογές οι οποίες απαιτούνται για να αντικατασταθεί. Ο Υπουργός Τηλεπικοινωνιών ισχυρίστηκε πως πρόκειται για απαραίτητη ενέργεια ως απάντηση “στη βία η οποία σχεδιάζεται” στις πορείες. Ήδη οχτώ άτομα έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις με την αστυνομία.