ΗΠΑ: Πάνω από 200 παραστρατιωτικές ομάδες οργανώνονται μέσω Facebook

Ο εξτρεμισμός διαφεύγει της Meta
04 Μαΐου 2024 10:23
ΗΠΑ: Πάνω από 200 παραστρατιωτικές ομάδες οργανώνονται μέσω Facebook

Η Meta μπορεί να ισχυρίζεται πως οι πλατφόρμες της είναι ασφαλείς από εξτρεμιστές, ωστόσο μία νέα έρευνα του Tech Transparency Project που δημοσιεύθηκε στο Wired, εντόπισε πάνω από 200 ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες οργανώνονται online μέσω Facebook. Μερικές από αυτές τις ομάδες μάλιστα βρίσκονται στη λίστα “επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών” της Meta.

Η επικεφαλής της Tech Transparency Project, Katie Paul, παρακολουθεί από το 2021 εκατοντάδες ομάδες αυτού του είδους.

Πολλές από αυτές τις ομάδες δεν είναι πλέον κατακερματισμένα κομμάτια τοπικών παραστρατιωτικών ομάδων, αλλά συνασπισμοί πολλαπλών παραστρατιωτικών ομάδων, με τους Three Percenters στο τιμόνι. Το Facebook παραμένει το μεγαλύτερο σημείο συνάντησης των εξτρεμιστών και των παραστρατιωτικών ομάδων για να ρίξουν τα δίχτυα τους και να παρασύρουν τους χρήστες σε πιο ιδιωτικές συζητήσεις, ακόμα και στην ίδια την πλατφόρμα, όπου μπορούν να σχεδιάσουν και να συντονιστούν με ατιμωρησία.

Οι χρήστες αναζητούν “ενεργούς πατριώτες” για να συζητήσουν αντικυβερνητική ιδεολογία, να κάνουν συναντήσεις και να εκπαιδευτούν στη μάχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 14 Αυγούστου, η Meta θα αποσύρει το εργαλείο CrowdTangle, το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 και επέτρεπε σε δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς να παρακολουθούν πώς διαδίδονται θεωρίες συνομωσίας και ψευδείς ειδήσεις στο Facebook και στο Instagram.