Η Ρωσική διαστημική υπηρεσία μόλις έχασε καινούργιο δορυφόρο

Οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος
29 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Η Ρωσική διαστημική υπηρεσία μόλις έχασε καινούργιο δορυφόρο

Τα όρια του αστείου αγγίζει το συμβάν που δημοσιοποίησε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Rogozin, σε συνέντευξή του στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. Ο πολιτικός έκανε γνωστό πως η Roscosmos, η διαστημική υπηρεσία της χώρας, έχασε τον ολοκαίνουργιο δορυφόρο, Meteor-M,  μόλις λίγες στιγμές μετά την εκτόξευσή του.

Συγκεκριμένα ο Rogozin ανέφερε πως για την απώλεια ευθύνονται οι κατασκευαστές του δορυφόρου καθώς αυτοί ήταν που έκαναν το λάθος στον κώδικα. Ο πύραυλος που μετέφερε το δορυφόρο μαζί με πολλούς άλλους, ήταν προγραμματισμένος να εκτοξευθεί από τις εγκαταστάσεις του Vostochny της Ρωσίας σε πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για άγνωστο ακόμα λόγο, οι προγραμματιστές που ανέλαβαν το project έβαλαν συντεταγμένες οι οποίες αντιστοιχούσαν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, αυτές στο Baikonur, τις οποίες η Ρωσική κυβέρνηση υπενοικιάζει από το Καζακστάν.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του δορυφόρου άγγιξε το ποσό των 2,6δις ρουβλίων ($45 εκατομμύρια), κάτι που κάνει την απώλεια του ακόμα χειρότερη. Τον προηγούμενο Απρίλιο η Ρωσική διαστημική υπηρεσία είχε προγραμματίσει ακόμα μια εκτόξευση πυραύλου από το Vostochny, η οποία καθυστέρησε υπερβολικά πολύ λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν, υπό την παρουσία του Προέδρου της χώρας, Vladimir Putin.

Είναι ακόμα άγνωστο αν οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που εργάζονται στην υπηρεσία Roscosmos θα καταφέρουν να βρουν τρόπο επανασύνδεσης με τον χαμένο δορυφόρο.