Ο Πούτιν καλεί σε παρακολούθηση του web για τις εκλογές του 2018  

Δε θα αφήσει “ξένους πράκτορες” να επέμβουν

Ο Πούτιν καλεί σε παρακολούθηση του web για τις εκλογές του 2018

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τις Αρχές της χώρας να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητα “κάποιων εταιριών” στα social media, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές του 2018. Ζήτησε επίσης να εκτιμήσουν την έκταση της εμπλοκής τους στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο κάποιες εταιρίες λειτουργούν στον internet, στα social media και πόσο έχουν εμπλακεί στην εγχώρια πολιτική ζωή. Πρέπει να αναλυθεί ο τρόπος που λειτουργούν και ο τρόπος που θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια των Προεδρικών εκλογών. – Vladimir Putin

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα μήνα μετά το νομοσχέδιο που υπέγραψε, με το οποίο επιτρέπει στις Αρχές να κατηγοριοποιούν ως “ξένους πράκτορες” τα ξένα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ως απάντηση στην “απαράδεκτη πίεση των ΗΠΑ σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης” που είδαμε τον προηγούμενο μήνα. Μόλις μία εταιρία κατηγοριοποιηθεί ως “ξένος πράκτορας” θα πρέπει να καταθέσει στις Αρχές ό,τι της ζητηθεί, όπως για παράδειγμα τις πηγές χρηματοδότησής της. Ο Πούτιν δηλώνει πως ο νέος νόμος δε θα μειώσει την ελευθερία του internet.

Η επανεκλογή του Πούτιν θεωρείται σχεδόν σίγουρη το Μάρτιο και αν αυτό συμβεί θα συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας μέχρι το 2024. Ο αντίπαλός του, Alexei Navalny, αποκλείστηκε ως υποψήφιος των Προεδρικών εκλογών τη Δευτέρα.