Εγκρίθηκαν οι προδιαγραφές των δικτύων 5G

Ανοίγει ο δρόμος για τους κατασκευαστές hardware
22 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Εγκρίθηκαν οι προδιαγραφές των δικτύων 5G

Ο δρόμος προς τη δημιουργία και τη διάθεση των πρώτων πραγματικών 5G ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να άνοιξε επιτέλους, επιτρέποντας τοιουτοτρόπως τη δημιουργία ενός χρονικού πλαισίου. Σύμφωνα με είδηση του Fierce Wireless, τα μέλη του Σχεδίου Σύμπραξης 3ης Γενιάς (βλ. 3GPP) βρέθηκαν στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, όπου και ενέκριναν επίσημα τις υλικές προδιαγραφές για τα NSA (abbr. Non-Standalone) και HSA 5G new radio πρότυπα.

Η αναφορά κάνει λόγο για την κάλυψη χαμηλών, μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων από τιμές που ξεκινούν κάτω του 1GHz και φτάνουν περίπου τα 50GHz επιτρέποντας ταχύτητες που αγγίζουν τα 10Gbps. Οι εμπεριστατωμένες/αναλυτικές προδιαγραφές παραταύτα θα διατεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εταιρίες hardware όπως οι Qualcomm και Intel να ξεκινήσουν την κατασκευή των πρώτων ασύρματων προϊόντων και εξαρτημάτων.

Αν και όπως προείπαμε πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, το έργο των μελών της 3GPP δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού παραμένουν και οι προδιαγραφές των SA (abbr. Standalone) 5G δικτύων που θα πρέπει να περάσουν την ίδια διαδικασία έγκρισης, κάτι το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2018.

Tags: