Άρση της απαγόρευσης δημιουργίας μεταλλαγμένων υπερ-ιών

Δόθηκε τέλος στο moratorium που υπήρχε
21 Δεκεμβρίου 2017 05:30
Άρση της απαγόρευσης δημιουργίας μεταλλαγμένων υπερ-ιών

Επίσημο τέλος δόθηκε στο δικαιοστάσιο που ίσχυε τα τελευταία τρία χρόνια στην Αμερική και απέτρεπε τους επιστήμονες από το να τροποποιήσουν γενετικά ιούς κάνοντάς τους ισχυρότερους, είτε αυτό αφορά την ικανότητά τους να εξαπλώνονται είτε την φονικότητα τους.

Η κυβέρνηση έκανε άρση των περιορισμών με σκοπό να υπάρξει ένα νέο ελεγκτικό όργανο. Οι επιστήμονες που θα θελήσουν να τροποποιήσουν έναν ιό θα υπόκεινται σε έλεγχο από μια διεπιστημονική ομάδα που θα επισκοπεί τις προθέσεις, τα ρίσκα και την ηθική μεριά της τροποποίησης, καθώς και το εάν υπάρχουν ασφαλέστεροι τρόποι για την επίτευξη του ίδιου σκοπού. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης, δεν πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή καθώς οι δέκα από τις 21 έρευνες που είχαν παγώσει από το δικαιοστάσιο, προχώρησαν ούτως η άλλως χάρις απαλλαγών που έλαβαν, και πως πρόκειται απλά για μια προσπάθεια ρύθμισης και παρακολούθησης αυτών των απαλλαγών.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια οφέλη από τέτοιες έρευνες που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καλυτέρων φαρμάκων αλλά και στην αντιμετώπισή τους πρίν καταλήξουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Από την άλλη μεριά είναι προφανείς οι λόγοι που η ανάπτυξη υπερ ιών είναι επίφοβη, γεγονός που μάλλον δε θα σταθεί εμπόδιο στους ερευνητές που θα το επιχειρήσουν.

Tags: