Ομούαμούα: Οργανικές ενώσεις εντοπίστηκαν στην επιφάνειά του

Ίσως να έχει και πυρήνα από πάγο
20 Δεκεμβρίου 2017 09:26
Ομούαμούα: Οργανικές ενώσεις εντοπίστηκαν στην επιφάνειά του

Ο εξωηλιακός αστεροειδής με το μοναδικό σχήμα πούρου που εντοπίσαμε τον προηγούμενο μήνα, αναστάτωσε τη φαντασία πολλών. Και ενώ είμαστε σίγουροι πλέον πως δεν πρόκειται για κάποιο…εξωγήινο σκάφος, πολλά από τα χαρακτηριστικά του Ομούαμούα παραμένουν μυστήριο.

Η φασματογραφία ωστόσο μας αποκαλύπτει κάποια δεδομένα. Φαίνεται λοιπόν πως ο Ομούαμούα είναι καλυμμένος με ένα οργανικής φύσης υλικό, αρκετά απαλό για να “βουλιάξει μπότα στην επιφάνειά του”. Οι επιστήμονες εικάζουν πως το σκούρο κόκκινο χρώμα του το πήρε από πάγο με οργανικά στοιχεία τα οποία ήταν εκτεθειμένα επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια στην κοσμική ακτινοβολία. Παρόλη τη μαλακή επιφάνειά του, ο Ομούαμούα είναι αρκετά σκληρός, ώστε να προστατεύσει το παγωμένο εσωτερικό του, το οποίο ίσως να περιέχει πυρήνα από πάγο.

Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό δε έφτασαν ποτέ αρκετά ψηλά για να λιώσουν όποιο πάγο μπορεί να βρίσκεται εκεί, ακόμα και όταν πέρασε κοντά από τον Ήλιο μας. Αυτό δε σημαίνει πως βρίσκεται σίγουρα εκεί, αλλά ο πάγος – αν υπάρχει – θα μπορούσε να επιβιώσει.

Το εσωτερικό του Ομούαμούα αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες και μάλλον έτσι θα παραμείνει, αφού ο αστεροειδής κινείται με μεγάλη ταχύτητα και ετοιμάζεται να βγει και πάλι από το ηλιακό μας σύστημα. Μιλώντας στο Popular Science, ο Alex Fitzsimmons, επικεφαλής της έρευνας, αναρωτιέται:

Υπάρχει αλήθεια νερό σε μορφή πάγου στο εσωτερικό του; Πώς είναι πραγματικά η εσωτερική δομή του; Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά για τον Ομούαμούα, αλλά κάποιος άλλος θα εντοπιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Ελπίζουμε τότε να έχουμε περισσότερο χρόνο να το μελετήσουμε.