Το πρώτο πιστοποιημένο HDR monitor  

Την τιμή είχε η Samsung

Το πρώτο πιστοποιημένο HDR monitor

Την περασμένη εβδομάδα η Video Electronics Standards Association (VESA) ανακοίνωσε ποια κριτήρια πρέπει να πληρεί μία οθόνη υπολογιστή ή laptop έτσι ώστε να θεωρείται HDR,με σκοπό να γνωρίζουν οι καταναλωτές εάν τα παιχνίδια και οι ταινίες απεικονίζονται έτσι όπως προορίζονται από τους δημιουργούς τους.

Η Samsung ανακοίνωσε πως το 49 ιντσών QLED ultra-wide monitor CHG90 είναι το πρώτο που έλαβε τη πιστοποίηση DisplayHDR 600. Αυτό σημαίνει ότι έχει την μέγιστη φωτεινότητα των 600cd/m2 με μέσο όρο τα 350cd/m2, αντίθεση 3.000:1 και ακρίβεια χρωμάτων 10 bits, παρέχοντας πραγματική HDR εμπειρία.

Το monitor έχει ανάλυση 3.840 x 1.080 με αναλογία οθόνης 32:9, με τον ρυθμό ανανέωσης να αγγίζει τα 144 Hz. Επίσης έρχεται εξοπλισμένο με υποστήριξη AMD Freesync. Η τιμή φτάνει τα $1300 κάνοντας φανερό πώς δεν απευθύνεται στον μέσο χρήστη, αλλά μόνο σε όσους διατίθενται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να βιώσουν μια πραγματική HDR εμπειρία.

Η VESA υποσχέθηκε πως μέσα στο 2018 και πριν τη CES 2018 θα ανακοινώσει και άλλα monitor που θα φέρουν την εν λόγω πιστοποίηση. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιο θα φέρει πρώτο την πιστοποίηση DisplayHDR 1000 που θα απαιτεί πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα και βαθύτερα επίπεδα μαύρου.