Η Thor είναι ο νέος αντίπαλος του Tesla Semi

Ο μυθικός θεός μπαίνει στην παραγωγή φορτηγών αυτοκινήτων
15 Δεκεμβρίου 2017 06:30
Η Thor είναι ο νέος αντίπαλος του Tesla Semi

Αν και η Tesla κατέχει ακόμα τα ηνία στην νεοσύστατη αγορά ηλεκτροκίνητων φορτηγών αυτοκινήτων με το Tesla Semi, πολλές ήταν οι εταιρίες που φλέρταραν με την ιδέα των εναλλακτικών οχημάτων, τόσο που ανακοίνωσαν τις δικές τους εκδοχές. Ο τελευταίος όλων είναι η νέα startup εταιρία από το Los Angeles ονόματι Thor.

H Thor παρουσίασε το πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό της, ET-One και υπόσχεται να καταπλήξει με τις επιδόσεις του. Με εκτιμώμενη τιμή λιανικής πώλησης τα $150.000, όπως και ο κύριος ανταγωνιστής του, το ET-One θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο 40 τόνων για περίπου 500 χιλιόμετρα απόσταση. Τα ταξίδια αυτά θα εκτελούνται από ηλεκτροκινητήρες που θα παράγουν από 300 έως και 700 άλογα, αναλόγως το μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα θα είναι 60% οικονομικότεροι σε θέμα κόστους συντήρησης και 70% οικονομικότεροι σε κόστη καυσίμων.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να αναλύουμε τεχνικά και μηχανικά χαρακτηριστικά για ώρες, ωστόσο το ET-One της Thor δεν ποντάρει μόνο σε αυτά. Το αυτοκίνητο έχει δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη και την αισθητική. Το ηλεκτροκίνητο φορτηγό είναι σαν να έχει βγεί από ταινία Transformers. Από την μπροστινή του όψη έως και το έμβλημα της εταιρίας, το ET-One δίνει την εντύπωση οτι θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγαντιαίο ρομπότ.

Αν και θα ανταγωνιστεί στην ίδια αγορά, η Thor δε ρίχνει λάσπη στους ανταγωνιστές της. Συγκεκριμένα σε δηλώσεις της, ανέφερε πως θαυμάζει το έργο και την πρόοδο που έχει κάνει η Tesla, γι' αυτό και θέλει να συνεργαστεί μαζί της. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου, η Thor έχει παραμελήσει το κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης και των ηλεκτρονικών υποβοηθημάτων, με σκοπό να κάνει το αυτοκίνητο όσο καλύτερο μπορεί. Γιαυτό τον λόγο έχει βλέψεις σε μελλοντική συνεργασία πάνω σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης τα οποία θα συμπεριλάβει στο τελικό προϊόν.

Το ET-One πρόκεται να κυκλοφορήσει μαζί με την πλειοψηφία των ανταγωνιστών του, μέσα στο 2019.