Η πιο μικρή Mona Lisa του κόσμου είναι φτιαγμένη από νήματα DNA

Μόλις 100nm το θρυλικό της χαμόγελο
08 Δεκεμβρίου 2017 07:00
Η πιο μικρή Mona Lisa του κόσμου είναι φτιαγμένη από νήματα DNA

Η Mona Lisa του Leonardo da Vinci μπορεί να μην έχει το μέγεθος των τοιχογραφιών που φέρει η Καπέλα Σιξτίνα, παραμένει βέβαια ένας πίνακας που μετρά σε ύψος περίπου 80 εκατοστά, ένα μέγεθος που μια ομάδα ερευνητών του Caltech βρήκε τρόπο να το κάνει να φαίνεται γιγαντιαίο. Χρησιμοποιώντας λοιπόν DNA, κατάφεραν να κατασκευάσουν τη μικρότερη Mona Lisa του κόσμου, αφού το πλάτος του χαμογέλου της δεν ξεπερνά τα 100nm.

Συγκεκριμένα, ο πίνακάς τους είναι χωρισμένος σε τετράγωνα, καθένα εκ των οποίων διπλώνεται κάνοντας χρήση ενός μακριού DNA νήματος, το οποίο με τη σειρά του συγκρατείται μέσω “συρραπτικών” (κοντών, ειδικά διαμορφωμένων νημάτων). Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσάρτησης των τετραγώνων σε ένα DNA καμβά, απομονώνοντας κάθε τετράγωνο σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δημιουργώντας προοδευτικά μεγαλύτερα τετράγωνα (βλ. 2x2, 4x4 και 8x8). Όπως και σε ένα παζλ, οι άκρες κάθε τετραγώνου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επικολλούνται κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο, παρεμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία λαθών.

Η ομάδα σχεδίασε επίσης πορτρέτα βακτηρίων, καθώς και έναν κόκορα προς απόδειξη της επιτυχίας του έργου τους. Νανο-δομήματα βασισμένα σε DNA όπως και αυτό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία εξαιρετικά πυκνών κυκλωμάτων, εξωτικών οργανικών υλικών, καθώς και στις δοκιμές χημικών και μοριακών αλληλεπιδράσεων. Όριο αποτελεί τελικά μόνο η φαντασία των ανθρώπων.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: