Android Go: Το νέο λειτουργικό της Google για τις low-budget συσκευές

Ο Files Go βγαίνει από το στάδιο beta
06 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Android Go: Το νέο λειτουργικό της Google για τις low-budget συσκευές

Πίσω στο Μάιο του έτους - κατά τη διάρκεια της φετινής I/O παρουσίασης - η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας, custom rom του stock Android, ονόματι Android Go. Επρόκειτο για μια έκδοση του λειτουργικού της, κομμένη και ραμμένη για τις ανάγκες των low-budget κινητών τηλεφώνων, αφού ως στόχο της είχε την προσφορά μιας “ολοκληρωμένης” εμπειρίας, παρά τους ελάχιστους πόρους αυτών. Σήμερα, η έκδοση αυτή γίνεται ευρέως διαθέσιμη σε όλους τους κατασκευαστές που κατέχουν άδειες χρήσης της Oreo 8.1, επιτρέποντας τοιουτοτρόπως την παραγωγή και την προσφορά συσκευών που έρχονται εξοπλισμένες με λιγότερο από 1GB εικονικής μνήμης.

Η Go Edition προσφέρει μια καθαρή από bloatware εμπειρία, αφού το λειτουργικό φέρει ένα μικρό μόνο σύνολο - εξίσου βελτιωμένων - προ-εγκατεστημένων προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών συναντάμε τις: Google Go, Google Assistant Go, Google Maps Go, Gmail Go, YouTube Go, Files Go, Gboard, PlayStore και Chrome, με την τελευταία να έρχεται με το Data Saver ενεργοποιημένο εκ προεπιλογής. Σύμφωνα με αναφορά της εταιρίας έχουμε να κάνουμε με εφαρμογές που καταλαμβάνουν έως και 50% λιγότερο χώρο, ενώ λειτουργούν - δεδομένης της απλούστευσης τους - έως και 15% ταχύτερα.

Αν και παραμένει - για την ώρα - άγνωστη η διάθεση του λειτουργικού εκτός των συνόρων της Ινδίας, ένα κομμάτι της που μόλις εξήλθε από το στάδιο beta και γνώρισε μεγάλη απήχηση μεταξύ των power-users, κάνει την εμφάνιση του σε όλες τις Android συσκευές. Λόγος για το Files Go, τον επίσημο file-browser της Google, οι δυνατότητες του οποίου δε σταματούν στην περιήγηση και το διαχωρισμό του αποθηκευτικού χώρου (βλ. Images, Videos, Downloads, Audio, Documents και Apps), αλλά εκτείνονται και στην παροχή βοηθειών. Έχοντας στο μυαλό του τόσο τον έμπειρο όσο και τον άπειρο χρήστη, προσφέρει εργαλεία καλύτερης διαχείρισης της μνήμης, όπως τη διαγραφή της cache των εφαρμογών, των ελάχιστα χρησιμοποιημένων προγραμμάτων, των μεγάλων και των ληφθέντων αρχείων, ενώ προτείνει τη μεταφορά όσων δύνανται, σε κάποια εξωτερική μνήμη (βλ. SDCard, OTG USB Stick, κ.α.). Τέλος, μεγάλο του χαρτί αποτελεί η offline τύπου air-drop, μεταφορά αρχείων, αφού χρήστες θα μπορούν να ανταλλάξουν αρχεία μεταξύ τους “με κρυπτογράφηση και μεγάλη ταχύτητα (έως 125Mbps) [..]” με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.